Jacht- en Schietsportcentrum Harderwijk opent mei 2016 de deuren

Begin oktober is de bouw gestart van Jacht- en Schietsportcentrum aan de Kolbaanweg 5 in Harderwijk. Het centrum is een initiatief van de Ermelose ondernemer en schietinstructeur Marcel van Seventer. Het Veluws Ontwerpburo aan de Stationsstraat 36a in Ermelo tekent voor het ontwerp en Westerbroek Bouw & Onderhoud in Hierden voor de bouw van het pand.

Met fotoreeks

Van Seventer was al sinds 2009 op zoek naar een geschikte locatie voor een Jacht- en Schietsportcentrum. De ondernemer concludeerde dat hij een goede architect nodig had, die de weg binnen de gemeente goed kent. Die trof hij met het Veluws Ontwerpburo in de persoon van Erik Verhoef. De Ermeloers ontmoeten elkaar tijdens de jacht in Duitsland, het klikte tussen de twee mannen. “We weten beide waar we het over hebben, wat dat betreft spreken we dezelfde taal. Daarnaast wilde ik bij de bouw graag ondernemers uit de regio betrekken. De aanbesteding liep via Erik en uiteindelijk is de keus gevallen op Westerbroek Bouw & Onderhoud, het bedrijf van Remco Westerbroek.”

Als alles meezit opent het Jacht- en Schietsportcentrum half mei 2016 de deuren. Met het centrum richt van Seventer zich vooral op jagers en sportschutters. Komen schieten in het centrum is in principe vergunningplichtig omdat er met scherp wordt geschoten. Aanmelden kan dan ook uitsluitend op afspraak via de website waar men ook wordt gevraagd zich te registreren om de schietvergunning te controleren. “We richten ons daarnaast in beperkte mate op recreatief schieten. Want op de vergunningplicht mag een uitzondering worden gemaakt als belangstellenden kennis willen maken met de schietsport. Belangstellenden mogen maximaal drie keer per jaar een clinic volgen.

De schietbioscoop – een bunker van 42 meter lang en 9 meter breed- gaat het episch hart van het centrum worden. Blikvanger wordt het 30 m2 grote beeldscherm waarop een scala aan animatie- en natuurfilms kan worden geprojecteerd om het schieten te oefenen. Zodra de jager of schutter zijn of haar doelwit in het vizier heeft en schiet, bewijst het oplichten van de plek op het doek of er raak is geschoten.
In het pand vestigt zich naast de schietbioscoop Graziani Gunshop die nu nog aan de Gelreweg huist. Bovendien wordt er ruimte gereserveerd voor kleinschalige horeca die voorbehouden is aan de clientèle van het Jacht- en Schietsportcentrum. Op de eerste verdieping is het streven er een lesruimte te realiseren in het kader van een professionaliseringsslag op het gebied van de jacht en schietsport. Daarin valt nog veel te winnen meent van Seventer.

Hij maakt de vergelijking met het net behalen van het autorijbewijs. “Voor de chauffeur begint het dan pas. Zo is het ook met veel junior-jagers. Vaak hebben ze geen idee hoe ze bijvoorbeeld geschoten wild panklaar moeten maken. Daarvoor nemen we een professionele slager in de arm. Bovendien willen we kookclinics met wild organiseren met medewerking van mijn vrouw Petra, die erg goed kan koken.”

Als schietinstructeur met al dertig jaar jaagervaring wil van Seventer met het Jacht- en Sportschietcentrum ook de taboes op de jacht wegnemen. “Mensen eten over het algemeen immers graag vlees dat uit de natuur komt? Biologischer dan wild bestaat er niet. Jagen moet transparant zijn en jagers moeten maatschappelijk verantwoording afleggen. Ofwel laten zien dat het wild voor, tijdens en na het schot goed wordt behandeld.”

Ook de jeugd is straks van harte welkom in het Jacht- en Schietsportcentrum om te laserschieten. Echter niet op elkaar benadrukt van Seventer. “In principe ben ik er op tegen dat mensen – ook niet voor de lol – op elkaar schieten.”

  • Tegen de tijd dat de bouw is voltooid kunnen belangstellenden voor informatie terecht op www.schiet-bioscoop.nl

Reacties

Cookieinstellingen