Auteur Arie Kok maakt indruk bij Riemer & Walinga Ermelo

Auteur Arie Kok presenteerde gisteravond, donderdag 19 november, zijn nieuwste boek Nachtmotet bij Riemer & Walinga Boekverkoopers aan de Stationsstraat 131. Kok zette in op beleving. Want spreekt een boek niet meer tot de verbeelding wanneer je iets weet van de historische achtergrond?

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

De uitgever typeert het boek als een gevoelige roman die verhaalt over eenzaamheid en de kracht van muziek. Een bewoner van Villa Bethel raakt in de ban van een nieuwe buurman. Die zegt vaak rare en rake dingen en speelt soms middenin de nacht op zijn piano. Als ze samen muziek willen maken blijken pijnlijke oorlogsherinneringen in de weg te staan.

De auteur zei trots op het boek te zijn en vertelde het publiek, dat van heinde en ver was gekomen om de boekpresentatie bij te wonen, in het kort over de inhoud van Nachtmotet. Een boek lichtte hij toe waarin muziek in relatie tot de Tweede Wereldoorlog de rode draad vormt en bepaalde muziek verboden is geweest. Waarbij Kok doelde op de muziek van enkele honderden componisten van Joodse afkomst die zijn vermoord in concentratiekampen.

Muziekstukken die ondanks het naziregime niet vielen uit te bannen. Ze werden ontdekt en opnieuw uitgebracht zo illustreerde Kok met voorbeelden van in concentratiekampen omgekomen Joodse componisten en geluidsfragmenten. Wat het publiek een dubbel gevoel gaf. Aan de ene kant genoten ze van de muziek, maar aan de andere kant stemde meer dan 70 jaar na dato hen het wrede lot van de componisten treurig. Kok maakte een bruggetje naar de hoofdpersoon in het boek die zich voornam de muziek van Mendelssohn te redden tot de laatste snik, nadat hij in 1936 er getuige van was geweest dat het monument van de Joodse componist in Leipzig werd neergehaald.

Alice Herz-Sommer, de oudste overlevende van de Holocaust, die op 110-jarige leeftijd overleed werd ook aangehaald door Kok. Zij was zo vertelde hij, de pianiste van Theresienstadt, het getto waar 35000 Joden omkwamen door ontberingen en hetzelfde aantal werd weggevoerd. In Theresienstadt werd echter ook veel muziek gecomponeerd. Want hoe tegenstrijdig ook, het was de Joden in de concentratiekampen wel toegestaan voor elkaar te spelen of om de SS-ers te vermaken. Muziek maken was voor de Joden een laatste strohalm. Kok citeerde een uitspraak van Alice Herz-Sommer: “Zonder muziek hadden we het niet overleefd. Zolang er muziek was, was er niet de gaskamer, maar hoop.”

Na de indrukwekkende presentatie overhandigde Beppie de Rooij van de uitgeverij het eerste exemplaar van Nachtmotet aan auteur Arie Kok. Na de pauze ging Heerco Walinga in gesprek met de auteur.

  • Nachtmotet is voor 12,90 euro verkrijgbaar bij Riemer & Walinga Boekverkoopers

 

Reacties

Cookieinstellingen