Veluwse Wieler Vereniging Ermelo beleefde top ATB-seizoen

De laatste ATB-tocht van het seizoen 2015 op zaterdag 12 december trok maar liefst 930 deelnemers. De ATB-tochten van de Veluwse Wielervereniging Ermelo werden gereden op de tweede zaterdag van oktober, november en december.

De Veluwse Wieler Vereniging Ermelo (VWE) die dit jaar 40 jaar bestaat blikt terug:

Dit jaar vonden 2730 ATB-ers hun weg naar de startlijn bij De Muzenhof, en recordaantal deelnemers. De VWV vierde in 2015 haar 40-jarig bestaan. In het jubileumboek, dat ter ere van die gelegenheid werd uitgegeven, is te lezen hoe het in 1984 begon.

ATB’s (All Terrain Bikes, ook wel mountainbikes genoemd) waren er nog niet, maar toch ging een aantal pioniers op de racefiets de bospaden op. Voor de eerste veldtoertocht van de VWV in 1984 meldden zich zeven deelnemers.

Midden jaren ’90 maakte de ATB-sport een groeispurt en kwamen de mountainbikes op de markt. Er is veel veranderd in dertig jaar. De fietsen kregen vering voor meer grip en comfort. Frames zijn van het lichte aluminium of zelfs van carbon en wegen nog maar de helft van de eerste frames op de markt.

Wielen groeiden van 26 inch naar 29 inch. De wollen fietstrui is vervangen door kleding van high-tech materiaal dat transpiratievocht afvoert en beschermt tegen rijwind, regen en modder. Ondanks de ontwikkelingen zijn de kernwaarden van de ATB-tochten van de VWV niet veranderd.

Het fietsplezier staat centraal. De ATB-tochten zijn geen wedstrijden, maar toertochten. Ieder bepaalt zijn eigen tempo. Verder besteedt de VWV veel aandacht aan het respect voor de natuur en de omgeving.

In de maanden voorafgaand aan de tochten wordt intensief overlegd met de terreineigenaren, zoals de gemeenten, het Geldersch Landschap en Natuurmonumenten. In onderling overleg worden de routes vastgesteld. Kwetsbare gebieden en rustgebieden voor het wild worden gemeden. De VWV is positief over de afstemming.

Dick van Broekhoven: “Als je goed naar elkaar luistert, is er veel mogelijk en ieder jaar hebben we mooie en verrassende routes kunnen maken. Bij elke ATB-tocht staat veiligheid centraal. Sinds drie jaar zet de VWV gecertificeerde verkeersregelaars in op de punten waar de routes een drukke weg kruisen. Dat voorkomt gevaarlijke situaties en biedt rust voor de deelnemers en de organisatoren. Een ongeluk tijdens een ATB-tocht is immers het laatste dat je wilt.’’

De VWV denkt dat het groeiende aantal deelnemers te danken is aan een nieuw element dat dit seizoen voor de derde keer werd georganiseerd: De 100 kilometer marathon. Naast de gebruikelijke afstanden van 30, 45 en 60 km wordt in oktober ook die marathon verreden. De naam ‘Veluws Taaiste’ zegt eigenlijk genoeg. Zelfs voor de getrainde ATB’er is zo’n marathon een sportieve uitdaging.

De belangstelling groeit en in oktober van dit jaar stonden 300 doorgewinterde ATB’ers aan de start. Deelnemers komen uit alle hoeken van het land en zelfs uit België. Er was zelfs een deelneemster uit Zuid-Afrika, maar die was niet alleen voor de tocht gekomen, zo meldt de VWV.

Bovendien is ATB-en al lang geen typische mannensport meer. Ook dames gaan de uitdaging aan en de VWV heeft inmiddels een afdeling voor de jeugd. De ATB-commissie van de VWV kijkt met genoegen terug op de tochten van 2015, die zonder noemenswaardige incidenten zijn verlopen.

Klein leed zoals gebroken kettingen, lekke banden en vastgelopen derailleurs hoort erbij en wordt vaak ter plekke verholpen door een behulpzame mede-fietser of een mecanicien op de verzorgingsposten langs de route.

Dat de tochten over het algemeen gesmeerd verlopen, heeft de club vooral te danken aan de enorme hoeveelheid enthousiaste vrijwilligers onder de leden. Meer dan 70 vrijwilligers per tocht doen ieder jaar weer hun uiterste best om de deelnemers een onvergetelijke dag te bezorgen.

Gezien het record-aantal deelnemers zijn ze daar ook dit jaar weer prima in geslaagd. Aan het begin van het nieuwe jaar worden de plannen voor volgend seizoen gesmeed. In 2016 worden de Ermelose ATB-tochten gereden op 15 oktober, 12 november en 10 december. De marathon ‘Veluws Taaiste’ wordt alleen bij de oktober-editie georganiseerd.

 

Reacties

Cookieinstellingen