Triade Ermelo volleybal-arena van de regio

Volleybalvereniging Pauwervoll is vandaag gastheer van het regionale volleybaltoernooi voor kids van de Nederlandse Volleybal Bond.Volleyballende kinderen spelen de competitie in toernooiverband, vertellen Aafje Huitema en Gea Schuur van Pauwervoll. Eens in de ongeveer drie weken is een vereniging aan de beurt een dergelijk evenement voor zijn rekening te nemen. Wat een heel ‘circus’ is om voor te bereiden. “Het toernooi draait puur op vrijwilligers als ouders en oudere leden van de vereniging. Op zo’n dag lopen er alleen al een stuk of dertig scheidsrechters rond.” 

Er wordt op verschillende niveaus gespeeld. Daardoor krijgen de kinderen al gaandeweg de sport onder de knie. “Van een kind van zes jaar kun je immers niet verwachten dat deze gelijk goed opslaat.” Daar is dan ook een uitgekiend systeem voor ontwikkeld. 
“Omdat volleybal technisch een lastige sport is, heeft men voor de kinderen tussen 6 en 12 jaar het Cool Moves Volleybal bedacht”, vertelt secretaris Marjon Schreuder.  “Het Cool Moves Volleybal bestaat uit 6 niveaus met een oplopende moeilijkheidsgraad. Daarbij spelen de jongste kinderen op niveau 1 volleybal door de bal te gooien en te vangen. Op niveau 2 komt daar de opslag bij, op niveau 3 het onderhands opvangen of ook wel de pass genoemd, op niveau 4 het bovenhands spelen, op niveau 5 de set-up en op niveau 6 de smash en het blok. Zo kunnen kinderen spelenderwijs het volleybal onder de knie krijgen.”
Voorzitter van Pauwervoll Wim Heining, ook verdienstelijk scheidsrechter, geniet van zo’n dag. “Het is een fantastische gebeurtenis, maar liefst 300 ‘man’ spelen hier vandaag.” Alle kinderen met hun meegereisde fans in de personen van ouders of oma’s en opa’s niet minder. Het vormt een bont publiek aan de kant en tussen de 8 volleybalvelden in, die lachend de rondvliegende ballen ontwijken. Drie meiden van de volleybalvereniging uit Harderwijk zeggen het erg leuk te vinden om op deze manier tegen elkaar te spelen. Hun team doet het goed. De vader van Danielle waarschuwt: “Je kunt wel tien punten voorstaan, maar als je tegenstander goed opslaat ben je de voorsprong zo kwijt.” 
Lieke uit Zeewolde is trouwe supporter van haar zus Maartje. Ze heeft zelfs een eigengemaakt spandoek meegebracht. Samen met haar oma en zusje Ellemieke volgt ze de prestaties van het volleybalteam uit Zeewolde. Een overwinning van 28 tegen 6 wordt toegeschreven aan het spandoek. De zevenjarige Nathan uit Elspeet haalt ondertussen acrobatische toeren uit op de sportvloer. Voor zijn team is het pauze, wat hem te lang duurt. “Het is zo leuk vandaag, want we winnen heel vaak.”
Een paar velden verderop staat Albert Veenstra Pauwervoll 1 fanatiek te coachen. Het team heeft een talentje in hun midden, Laura Schreuder. Want zij is onlangs gevraagd om voor de regioselectie te spelen.
Fotoreportage: Grietje-Akke de Haas
 
Cookieinstellingen