Bij Proeverij De Ontmoeting Ermelo krijg je heel veel voor niets

Proeverij De Ontmoeting aan de Stationsstraat 133 bestaat tien jaar. Onder het pseudoniem Bon deelt een medewerker haar ervaringen.

Het is echt niet ingewikkeld…

Om de gouden wikkel te winnen koop je bij ons een chocoladereepje van € 1,50: een reepje met veel cacao en je werkt mee aan eerlijke handel. Als je de gouden wikkel niet wint is het toch altijd prijs: 10% korting op de accessoires die je koopt in de Proeverij. Wij bestaan dit jaar namelijk 10 jaar. Als je de gouden wikkel wint dan mag je met tien personen gratis komen pannenkoeken eten en wat drinken. Vraag maar aan collega TIENeke. Bij aankoop van 15 euro aan accessoires heb je de reep dus sowieso gratis.

Gratis betekent kosteloos, of niet! Gratis is zo’n heerlijk woord. Behalve als je gratis een klap voor je hoofd krijgt is het wat minder, maar over het algemeen zijn Nederlanders dol op het woordje gratis. Bij ons mag je gratis naar het toilet, je krijgt gratis een glas water, gratis een hartelijke ontvangst. Op sommige mensen heeft de kans op gratis eten met vrienden, buren of familie in Proeverij de Ontmoeting een bijzondere uitwerking. Ze gaan voelen aan de reepjes… in de hoop op een verdikking… de gouden wikkel dus.

Of er komt koortsachtige gokverslaving opborrelen: “Doet u nog maar twee van die reepjes… Nee, nee, doe er maar vier”. Ik hoorde een gast hardop rekenen: als ik de hele bak opkoop is dat dan uiteindelijk voordeliger dan een etentje met 10 personen te moeten betalen? Ik zou de voetbalclub willen uitnodigen. Er was ook een zielige poging van: “Hier zit niks in!” (terwijl het kortingsbonnetje op de grond dwarrelde). Soms denk je: wat doet het woord ‘gratis’ met iemand? Met mij heel veel. Mijn dochter vind dat ik gratis veel ongevraagd advies geef.

Tja, als er wat te winnen valt, dan komt er gratis van alles boven. Zoals de gedachte: Wij als personeel van de Proeverij zijn van deelname uitgesloten. Dat is toch eigenlijk discriminatie? Hierbij wordt uitgegaan van het slechte van de mens. Want, stel ik win… en ik mag met mijn gezin heerlijk gratis eten. Dan zullen de gasten zeggen: “Ja, ja, dat is doorgestoken kaart, ze hebben haar gewoon laten winnen, of ze heeft die gouden wikkel zelf links boven onderin de bak gelegd en deze er nu snel uitgevist”.

Als ik denk dat u dat denkt dan ben ik eigenlijk zelf heel slecht. Want u denkt dat vast niet, want u bent juist zo’n goede gast. Mijn vraag is dus: Als het personeel zou winnen, zou u er dan van uitgaan dat het eerlijk is gegaan?

Bon

Banner Vakschilders Ermelo

Reacties

Cookieinstellingen