Inrichting Proeverij De Ontmoeting Ermelo blijft prikkelen

Proeverij De Ontmoeting aan de Stationsstraat 133 bestaat 10 jaar en maakt zich op voor het jubileumfeest in de laatste week van oktober. Ermelo.nieuws.qz0.nl gunt u met een reeks verhalen de komende weken een blik achter de schermen.

De inrichting van Proeverij De Ontmoeting was tien jaar terug minstens zo gewaagd, uniek en baanbrekend als het initiatief van Ermelose ondernemer Wouter de Vries voor een horeca / winkelformule om mensen met een verstandelijke beperking de kans te geven hun talenten te ontwikkelen zodat ze beter integreren in de samenleving.

“Onze eigen’ Alex Speelman, die tekende voor de inrichting, lacht breed bij de herinnering aan een destijds gemaakte opmerking: ‘De appeltjeskleur van die stoelen, dat kan toch niet…’. En of het kon. Wat dat betreft is het net als kunst leren waarderen zo lichtte een medewerker van de Kunstuitleen Ermelo ooit eens toe: “Val je meteen voor een kunstwerk, dan is de kans groot dat het snel verveelt. Kunstwerken echter die verrassen en waarin je keer op keer nieuwe elementen ontdekt, blijven je zintuigen prikkelen.”

Met het interieur de zintuigen blijven prikkelen van de gasten was dan ook de opdracht waar de bekende Ermelose Trendwatcher en Creative Director van B & C International voor stond. Het creatieve brein van Alex Speelman is, net als van bepaalde kunstenaars, bijna onnavolgbaar als hij het artistieke proces uitlegt. Temeer omdat Alex te doen had met een hele lange, lege en ongezellige aandoende pijpenla van een vertrek.

“Ik begin altijd met een moodboard, ofwel een bord waar je een bepaalde sfeer en trend op kan creëren. Voorop stond het gebruik van vrolijke kleuren, een praktische inrichting en het moest een vorm intelligentie van uitstralen. Ik ben begonnen door eerst de toonbank door het raam te duwen. Ook wilde ik de plafonds op een verrassende manier met elkaar verbinden, want het pand was eigenlijk maar een rare slurf.”

Alex bedacht intrigerende oplossingen door het gebruik van smalle banen met led-verlichting die kan wisselen van kleur voor zowel aan het plafond als op de vloer. Overigens werd de vloer in hout uitgevoerd om een bepaalde warme sfeer te creëren. Daarnaast kregen de dragende pilaren van het pand de in het oog springende functie van lichtkolom. Erg fraai is bovendien ‘het glazen huis’ achterin de zaak waarin het bonbon-atelier is gevestigd. Alex grijnst: “Ik had het idee dat er een soort van lab moest komen. Dan kan iedereen immers zien wat daar gebeurt. Nu heb ik wel vaker gekke ideeën, maar wie wil het sponsoren was toen de vraag. Ik heb Maars Systeemwanden toen bereid gevonden dit voor de rekening te nemen.”

Signaal- en warmrood zijn niet direct kleuren die een leek prominent toepast in het interieur, Alex wel. Maar zoals je zou verwachten is het resultaat niet schreeuwerig, maar krijgen met name de toonbanken een voorname uitstraling. “Gasten moeten het een verrassing vinden hier te zijn en er blij van worden”, bewaakt Alex tot op de dag van de vandaag de styling van Proeverij De Ontmoeting. “Daarnaast willen we de gasten prikkelen een verrassing mee naar huis te nemen.” Deze producten lonken meer dan voldoende naar de gasten vanuit de keurig ingerichte schappen aan de wanden, vanaf de tafels tot van voor en achter de toonbank. Vooral de vele koffie- en theesoorten en de servieslijn van Blond zijn erg populair.

Het buitenterras aan de kant van de Stationsstraat ademt dezelfde sfeer uit als binnen. Alex broedt al een tijdje op de wens voor een eigen Proeverij De Ontmoeting Vespa-kar waaruit de koffie kan worden geserveerd. “Dat zou ik zo leuk vinden”, glundert hij bij het vooruitzicht, “ook om ermee op evenementen te staan.”

Alle inzet voor Proeverij De Ontmoeting deed en doet Alex vrijwillig. “Ik heb het allemaal voor mijn lol gedaan. Bovendien heb ik iets met mensen met een verstandelijke beperking. Ze kwamen ook wel eens bij ons thuis, wat altijd heel gezellig was.”

Banner Proeverij De Ontmoeting 1

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen