Proeverij De Ontmoeting Ermelo geeft iedereen de kans om zich te ontwikkelen

Proeverij De Ontmoeting aan de Stationsstraat 133 bestaat 10 jaar en maakt zich op voor het jubileumfeest in de laatste week van oktober. Ermelo.nieuws.qz0.nl gunt u met een reeks verhalen de komende weken een blik achter de schermen.

Als sociale onderneming geeft Proeverij De Ontmoeting niet alleen mensen met een verstandelijke beperking de kans hun talenten te ontwikkelen zo blijkt. Neem nu assistent- bedrijfsleider Corrie Mannee (50)en kok David de Vries (20). Ze zouden niet meer anders willen bij wijze van, zoveel inhoud en voldoening geeft het werken hen in Proeverij De Ontmoeting.

“Dit werk past precies bij mij”, verzekert Corrie die alweer zo’n 9 jaar, 24 uur per week, een vertrouwd gezicht is in De Ontmoeting. MVA-functionaris kwalificeert zij zichzelf overigens. “Oftewel ‘Manusje Van Alles’, want ik pak alles aan. Wat soms mijn valkuil is omdat ik mij moeilijk aan die 24 uur kan houden.” Opgeleid als verpleegkundige en werkzaam geweest in verzorgingstehuis de Dillienburg en op ’s Heeren Loo ontdekte Corrie dat dit niet helemaal ‘haar ding’ was. Haar creatieve kant klopte namelijk steeds meer dringend op de deur.

“Daarom past deze baan zoveel beter bij me, ik heb echt mijn plekje gevonden. Wat betekent dat ook ik hier mag zijn wie ik ben.” Corrie vervangt de kok op woensdag. De gerechten bereiden gaat haar erg goed af, al bleek het bakken van pannenkoeken iets meer oefening te vergen. “Hoe vaak ik wel niet geoefend heb met Daniel Kos, onze chef-kok. Want als ik de pannenkoek omhoog gooide klapte deze steeds dubbel. Maar nu lukt het me perfect. Zo zie je maar: ‘Al doende leert men’.

Op de woensdagmiddag verzorgt Corrie de kinderfeestjes, gemiddeld twee per keer. Haar ogen glinsteren: “Als ze binnenvallen zie ik al meteen wat voor vlees ik in de kuip heb, een rustig ploegje of er rollen een stel Filistijnen binnen. Maar ik kan ze goed aan hoor met alle foefjes uit  mijn trukendoos.”

Op donderdag kruipt Corrie in de huid van chocolatier en geeft onder meer workshops in het bonbon-atelier. Wat ze met verve doet. “Om de mensen te vermaken vertel ik de meest fantasierijke verhalen zodat ze aan mijn lippen hangen.” Op vrijdag en zaterdag wil Corrie naast het geven van workshops nog al eens in de bediening werken.

Waar mogelijk neemt ze een cliënt-medewerker ‘op sleeptouw’. Eerlijk stelt ze: “Werken met de cliënt-medewerker is soms een frustratie en soms een verrijking, ze brengen me tot wanhoop én geluk. Ik betrap me er namelijk wel eens op dat ik denk: ‘Als ik het zelf doe gaat het immers veel sneller’. Aan de andere kant waardeer ik hun openheid en pure karakter, daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen.”

Net als Corrie zou ook David niet anders willen om de inhoud en voldoening die het werk hen geeft. Na diverse banen in de horeca ging David 2 jaar terug bij De Ontmoeting aan de slag. Van werken in de spoelkeuken klom hij met de vereiste papieren op tot kok. David begeleidt de doelgroep graag in de keuken. “Als het dan goed gaat is echt heel erg leuk. De cliënt-medewerker Corinne bijvoorbeeld, toen ze leerde voor het diploma Horeca-assistent niveau 1. Door constant de werkzaamheden te herhalen lukte het haar. Ook voor haar examen hebben we flink geoefend op het omelet bakken.”

In de afgelopen 2 jaar groeide David op alle fronten is zijn ervaring. “Niet alleen in mijn vak als kok, maar ook heb ik contact met de leveranciers, doe de bestellingen, begeleidt cliënt-medewerkers en stagiaires en geef een stukje leiding. Op sommige momenten vervang ik de chef-kok, heel erg cool.”

Banner Proeverij De Ontmoeting 1

 

Reacties

Cookieinstellingen