Proeverij De Ontmoeting Ermelo gaat uit van de mogelijkheden

Proeverij De Ontmoeting aan de Stationsstraat 133 bestaat 10 jaar en maakt zich op voor het jubileumfeest in de laatste week van oktober. Ermelo.nieuws.qz0.nl gunt u met een reeks verhalen de komende weken een blik achter de schermen.

Bedrijfsleider/kok Daniel Kos (33) speelt sinds 1 oktober 2008 een belangrijke rol in de de sociale onderneming waar mensen met een verstandelijke beperking hun talenten ontwikkelen. Van tevoren had hij niet kunnen bedenken dat hij zozeer de juiste man op de juiste plaats zou zijn in Proeverij De Ontmoeting.

Na de Hotelschool die hij voortijdig beëindigde, rondde Daniel wel de koksopleiding tot zelfstandige werkend kok af. Toch twijfelde hij of werken in de horeca wel echt zijn ding was. “Ik heb zelfs nog overwogen een lerarenopleiding te doen, tot Proeverij De Ontmoeting op mijn pad kwam. Samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking voelde meteen goed. Want het leuke ervan is, dat als ik leraar was geworden mensen zou helpen een toekomst op te bouwen. Dat doe ik hier nu, weliswaar op een andere manier, maar wel zo dat ze groeien in hun ontwikkeling.”

’s Heeren Loo is vanaf de start een samenwerkingspartner van Stichting De Ontmoeting. Begeleiders van van de zorginstelling ondersteunen de medewerkers met een verstandelijke beperking tijdens hun werkzaamheden, als ook horecapersoneel. “Een soort van competentieschijf wijst uit voor welke werkzaamheden de medewerkers geschikt zijn of niet. Bovendien gaan we twee keer per jaar met hen in gesprek over hun leerdoelen en interesses. Binnen het bedrijf doen ze eigenlijk alles wat wij ook doen. Behalve geldzaken, dat is te lastig.”

Daniel gaat uit van de mogelijkheden van de medewerkers met een verstandelijke beperking. “Bij alles wat ik doe denk ik: ‘zou ik daar eentje bij mee kunnen nemen’. Daarnaast, omdat we graag willen dat de medewerkers zich ontwikkelen, worden hen diverse (horeca-) opleidingen aangeboden op niveau 1 en soms 2. Met als uiteindelijk doel integratie, zodat ze buiten Proeverij De Ontmoeting een bestaan kunnen opbouwen.”

Terwijl Daniel verder vertelt, bereidt hij ondertussen een bagel met warme en koude ingrediënten met Corinne Smink (30). “Ik heb het syndroom van Asperger”, legt ze uit, “een autisme-spectrum-stoornis.” Ze is erg blij met de kansen die de sociale onderneming haar biedt. “Het diploma Horeca-assistent niveau 1 heb ik al een jaar in de pocket”, glundert de vrouw.

Corinne speelt saxofoon. “Daarom vergelijk ik de keuken, als ik met haar werk, met een muziekstuk. Pas als alle muzieknoten goed achter elkaar staan, ontstaat een mooie compositie.” Dat Daniel daarmee de juiste snaar raakt bij Corinne blijkt uit het smakelijk ogende eindresultaat.

Voor eerdere berichtgeving zie: ermelo.nieuws.qz0.nl/proeverij-de-ontmoeting/  

Banner Proeverij De Ontmoeting

Reacties

Cookieinstellingen