112

Brandweer Ermelo oefent grote brand in de Vijverhof

“Help me dan toch”, schreeuwde de zwaargewonde monteur omdat hij met zijn bovenlichaam klem zat tussen een rook- en warmteafvoerluik.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

De brandweerlieden snelden hem voorbij, want de prioriteit lag bij de bewoners die gevaar liepen door de brand, de sterke rookontwikkeling en de levensgevaarlijke giftige gassen die vrij kunnen komen bij een brand.

Hoe hard dit ook overkomt, maar volgens de bevelvoerder van Brandweer Ermelo ging de monteur aan de pijn niet dood. Pas toen de bewoners in veiligheid waren gebracht werd de monteur uit zijn benarde positie bevrijd.

De Brandweer Ermelo oefende vanavond, maandag 28 september, een grote brand in de Vijverhof, de locatie voor groepswonen van ouderen aan de Kanoweg. Inzet was een in scene gezette brand in de compressieruimte die zorgde voor een hevige rookontwikkeling in het atrium van de Vijverhof. Vermoedelijke oorzaak waren de reparatiewerkzaamheden uitgevoerd door drie monteurs. Zij waren door de veiligheidsfunctionarissen van de Vijverhof ingeschakeld vanwege een defect aan de rook- en warmteafvoerluiken van het gebouw.

De oefening leerde dat het veiligheidsprotocol bij brand nauwlettend werd nageleefd. Zo werden de bewoners naar de ontmoetingsruimte Het Praathuis gesommeerd om te inventariseren of er iemand miste. Dat bleek het geval, een mannelijke bewoner was nadat het rookalarm afging in zijn haast gestruikeld, en lag gewond in het trappenhuis.

Zodra de brandweer arriveerde kon veiligheidsfunctionaris en bewoner Hans Brugman deze exact van de situatie op de hoogte brengen. Vanwege de rookontwikkeling werd de gewonde man niet per brancard afgevoerd -deze handeling duurt te lang-, maar ‘weggesleept’ door de brandweerlieden. In die zin kan iemand beter krimpen van de pijn, dan sterven door de rook.

De focus van de brandweer lag daarnaast op de vuurhaard in de compressieruimte en het checken van de appartementen op alle verdiepingen op eventuele aanwezigheid van mensen. Brandweer Ermelo sprak overigens van een zeer geslaagde oefening.

39EN Jansen

Reacties

Cookieinstellingen