Politiek Ermelo actief bij de Voedselbank

Het is maandagmiddag 21 december en een aantal Ermelose politici steekt de handen uit de mouwen bij de Voedselbank aan de Nobelstraat in Harderwijk. Een oproepje van Folkje Spoelstra (ChristenUnie) wordt al gauw overgenomen door leden van Progressief Ermelo, zodat een ploeg van 9 mannen en vrouwen klaar staat.

Door Jeanne Dijkstra

En die hulp is erg welkom, volgens Riet Kombrink, coördinator van de werkgroep die zich bezig houdt met binnengekomen goederen en het op datum plaatsen in de stellingen.

Politici en vrijwilligers lopen elkaar bijna voor de voeten in de smalle wandelgangen tussen de tafels met kratten vol levensmiddelen en schoonmaak- en toiletartikelen. Wanneer het ene krat is geleegd en in een andere met soortgelijke producten is gesorteerd, staat de volgende volle al weer klaar. Weer anderen staan op trapjes om de producten netjes te rangschikken. “Zo vlak voor Kerstmis komt er enorm veel binnen”, aldus Kombrink. Niet alleen van de lokale bedrijven en via extra inzamelingen door kerken en supermarkten, maar ook via de landelijke Voedselbank in Arnhem. “Daar zijn wij nu bij aangesloten, nu we aan alle eisen voldoen”, zegt Kombrink trots. Ook zijn er bedrijven die geld doneren.

De ruim 200 gezinnen die bij de Voedselbank Harderwijk/Ermelo zijn aangesloten krijgen deze week een extra pakket, naast het reguliere boodschappenpakket. “In het kerstpakket zit bijvoorbeeld vlees en zalm, maar ook vruchten op sap . Wat er precies in zit weten we nooit van te voren, dat hangt ook af van wat er is ingezameld. Dit jaar zijn dat ook verzorgingsproducten voor het lichaam.”

Het aantal gezinnen dat zich aanmeldt voor de Voedselbank is nu weer stijgende, nadat er enige tijd een terugval was. “Waarschijnlijk kwam die terugval door verscherpte regels om toegelaten te worden. Er werd mogelijk wel eens de hand mee gelicht waardoor niet iedereen recht had op een pakket. Nu wordt na drie maanden gecontroleerd of men er nog wel recht op heeft.”

Riet Kombrink vertelt dat de drempel om naar de Voedselbank te komen niet meer zo hoog is als vroeger. “Men vindt het gewoner al zullen er altijd mensen zijn die er echt niet heen willen. Nu maken mensen een praatje met elkaar en je merkt dat men zich niet meer schaamt. Vroeger kwamen mensen er minder mee naar buiten.” Het gaat volgens haar om diverse groepen. “Soms gaat het bij een scheiding mis omdat mensen hun huis niet kwijtraken en niet meer aan hun hypotheek kunnen voldoen, maar het kan ook gaan om alleenstaande ouders in de bijstand. Maar een ding is zeker, de mensen gaan niet voor hun plezier naar de Voedselbank, al zal er misschien altijd wel eens eentje bij zitten die er tussendoor glipt en eigenlijk geen recht heeft op een pakket.”

Lees verder op Ermelonext.nl

Reacties

Cookieinstellingen