Stationsstraat-Oost protesteert tegen plannen gemeente Ermelo

“De volgende keer komen ze met een tank”, grapte een omstander terwijl een knalroze limousine voor het gemeentehuis parkeerde met vertegenwoordigers van Stationsstraat-Oost aan boord. Ze kwamen protest aantekenen bij wethouder Jan van den Bosch, onderstreept met een koffer met 133 handtekeningen.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

De limousine stond volgens de initiatiefnemers symbool voor de lange Stationsstraat. “Haalt u het middenstuk uit de limousine”, legden Nienke van Herksen, Frank Salomé en Arjan Boonen uit aan de wethouder, “dan wil de auto niet meer rijden. Zo heeft ook de Stationsstraat het tussengebied nodig om een goede verbinding te houden met Ermelo Centrum en winkelcentrum De Verbinding.”

Eerder in de modezaak van Nienke die voor de gelegenheid was omgetoverd tot het hoofdkwartier van strijdvaardige ondernemers, pandeigenaren en bewoners, werden de grieven naar het college van burgemeester en wethouders toegelicht aan de massaal opgetrommelde pers. “De toekomstvisie van Stationsstraat-Oost is een sluipmoordenaar”, foeterde pandeigenaar Niels Fredriks, “ofwel ze draaien in de Stationsstraat-Oost de detailhandel de nek om.”

De mening van Fredriks staat haaks op ‘de knieval’ die wethouder Jan van den Bosch onlangs in oktober deed. Het college had de  ‘Ontwikkelvisie- en strategie Stationsstraat-Oost’ aangepast nadat het was teruggefloten door de gemeenteraad. Uitbreiding van zware nachthoreca werd uit de toekomstvisie gehaald alsook de uitsterfregeling van detailhandel bij leegstand. “Van de nachthoreca is juist, maar voor de rest staat alles er nog in. Als Nienke bijvoorbeeld haar winkel verkoopt gaat de bestemming voor detailhandel er af. Wat betekent dat de uitsterfregeling verdekt aanwezig is.”

Volgens Fredriks staat niet in de visie wat echt belangrijk is. “Bovendien willen we helemaal geen visie, maar marktwerking, dus waarom al die betutteling?” Temeer vinden de initiatiefnemers omdat juist een mix van detailhandel onmisbaar is voor het levendig houden van Stationsstraat-Oost. In die zin vinden ze massale toevoeging van horeca geen oplossing en ongewenst.

Wethouder Jan van den Bosch toonde zich verrast. Niet alleen door de ludieke actie, maar ook door de aard van het protest. Net als de bewoners, winkeliers en pandeigenaren zei Van den Bosch, is hij overtuigd van de cruciale functie van Stationsstraat-Oost, en is het de bedoeling van het college goede mogelijkheden te creëren voor de toekomst. “Kennelijk is dat niet gelukt”, reageerde hij op de protestactie. “Maar we gaan proberen dat wel voor elkaar te krijgen. Want het college streeft naar een krachtig centrum waar het goed is om te ondernemen, óók in Stationsstraat-Oost. Hierin heeft de gemeenteraad natuurlijk ook een belangrijke stem.” Als blijk van goede wil toosten de partijen met een glas champagne op een bevredigende afloop.

 

Reacties

Cookieinstellingen