Nieuwe druk ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’

In de serie wandel- en fietsrouteboekjes in en rond de gemeente Ermelo van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo, is het vernieuwde boekje ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’ vrijdag 6 november gepresenteerd.

Het eerste exemplaar van het boekje werd in de thuisbasis van Stichting NMP Ermelo, De Witte Heide aan de Kerklaan overhandigd door voorzitter Gert Schuurman aan de heer Hans Born. Born was als jongen betrokken bij de tragedie die zijn familie meemaakte. Zijn oudere broer Jannes werd bij een verzetshol in de oorlog doodgeschoten. In zijn dankwoord vertelde Born hoe belangrijk het is dat verhalen rondom oorlog en verzet bekend blijven, met name voor de jeugd. Hij is blij dat de Stichting NMP de gebeurtenissen heeft verwerkt in een boekje en in lesmateriaal voor de jeugd.

Gert Schuurman, Gert Scherpenzeel en Peter van der Velde stelden de in kleur vormgegeven uitgave samen. Het boekje bevat bijzondere informatie over het onderduikershol in het Speulderbos bij de buurtschap Drie. Het hol is in februari 1943 gegraven, in juli 1944 is deze locatie overvallen door Duitsers. De bewoners hebben weten te ontsnappen via een 75 meter lange vluchtgang. In het voorjaar van 2008 is deze locatie gevisualiseerd door middel van gekleurde palen en een informatiebord. Naast deze gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog is er veel aandacht voor de historie van de buurtschap Drie en haar omgeving. Beschreven is hoe de omgeving van Drie door de eeuwen heen bosrijk is gebleven. Een wandelroute leidt u naar de plek van het hol, maar ook komt u langs een stuwwal, een brandtoren en jachtwegen, en dat allemaal in ca. 7 km.

De boekjes zijn verkrijgbaar bij onder meer Restaurant Boshuis Drie, Bezoekerscentrum Ermelosche Heide, VVV Ermelo en de boekhandels in Ermelo. Zie voor overige informatie de website www.nmpermelo.nl.

45EN PenP

Reacties

Cookieinstellingen