Bartiméus in conflict met gemeente Ermelo over uitstallingenbeleid

Ecocleaning aan de Torenlaan heeft vanmorgen, donderdag 15 oktober, van ‘actievoerders’ van Bartiméus Ermelo, de gele kaart gekregen. Het reclamebord van de stomerij stond zo dicht op de geleidelijn dat het de doorgang belemmert van visueel beperkten.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Trainer Alies Kamphorst en visueel beperkten Bert Vernooij, Henriette de Weerd en Michel Hardoff voeren vandaag actie in het kader van de de internationale Dag van de Witte Stok. Vanuit dagbestedingslocatie de Drieluik aan de Smutslaan wandelen ze richting het dorp om het belang van de geleidelijn onder de aandacht te brengen. Want nog te vaak belemmeren obstakels als fietsen, scootmobiels tot reclameborden hen om zelfstandig de weg kunnen vinden op straat.

Monique van Dijk, eigenaar van stomerij Eccleaning laat zich het hoe en waarom van de gele kaart graag uitleggen, omdat ze het spoor van wat wel en niet mag even bijster is. “Vorige week is hier nog iemand van de gemeente Ermelo geweest die verzekerde dat ik mijn reclamebord tot aan het randje van de geleidelijn mag plaatsen.” Geen reclamebord voor de zaak neerzetten is geen optie omdat deze een bepaalde actie goed onder de aandacht brengt van het winkelende publiek. “Ik vraag me af waar ik dan mijn bord moet neerzetten.”

Alies Kamphorst erkent dat de ruimte aan weerszijden van de geleidelijn een conflictgebied is. Om goede doorgang te verlenen aan visueel beperkten moet er eigenlijk aan weerszijden 30 centimeter vrij zijn.  “De gemeente Ermelo heeft in het uitstallingenbeleid echter als regel staan dat winkeliers hun uitstalling tot aan de geleidelijn mogen neerzetten. En nogal wat winkeliers houden zich daar precies aan.” Als het groepje actievoerders laat zien hoe moeizaam het wordt hun weg te vinden kan Monique daar alle begrip voor opbrengen. Ze besluit het reclamebord iets dichter bij de toegangsdeur te plaatsen zodat er voldoende ruimte is aan weerszijden van de geleidelijn.

Het groepje prijst Geurt Jansen Verf & Wand. Alies: “Ik train visueel beperkten om te lopen met een witte stok, dus we komen hier geregeld langs. Ook Geurt Jansen had de de spullen precies tot aan de rand van de geleidelijn uitgestald. Tot een medewerker ons een keer zag stuntelen tijdens een training. De uitstalling is toen meteen een stuk verder van de geleidelijn af gezet.”

Voorbijgangers worden bovendien uitgenodigd in de huid te kruipen van een visueel beperkte. Jan Garderenbroek die ter hoogte van de Zaak van Ermelo langsloopt durft de uitdaging wel aan. Gewapend met een witte stok en een simulatiebril op probeert hij onder toeziend oog van Alies zijn weg te vinden. Dat valt niet mee. “Wat is dit ingewikkeld zeg, je staat gewoon doodsangsten uit. Want je wereld wordt ineens een stuk kleiner. Ook krijg je echt de neiging om in elkaar te duiken van angst.”

Banner Telgterpoort 300x250

 

Reacties

Cookieinstellingen