Wijngaard Telgt produceert (h)eerlijke wijn van Ermelose bodem

Jan en Hennie van den Ham hebben een passie, namelijk het maken van wijn op duurzame wijze. In hun wijngaard aan de Telgterweg kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe zij te werk gaan.

Door Jeanne Dijkstra

Zo’n 2400 druivenstokken, verdeeld in acht soorten, leveren jaarlijks 2400 liter wijn.

Vol bezieling vertelt Jan van den Ham tijdens een rondleiding over de verschillende wijndruiven die worden verbouwd met namen als Johanniter, Regent, Pinotin, Rondo en tafeldruiven als Muskat Bleu, Palatina en Birstaler Muskat. Proeven van de verschillende wijnen kan tijdens de wijnproeverijen en een feestje in het heidehutje in de wijngaard is een romantisch gebeuren, compleet met vuurkorven en kaarslicht. Echt een aanrader voor een familie- of een bedrijfsuitje.

De familie Van den Ham heeft gekozen voor nieuwe generaties druivenstokken. “Die zijn niet zo gevoelig voor schimmels”, legt Van den Ham uit. “Op die manier hoeven we bijna niet te spuiten tegen schimmels.”

Tussen de wijnranken staan bloemen die insecten aantrekken, waardoor zij geen insecticiden hoeven te gebruiken. Wel heeft de wijngaard last van de suzuki-fruitvlieg. “Die legt zijn larven in rijpend zachtfruit, dus ook in druiven. We proberen die te bestrijden, maar het is echt een plaag.”

Een andere vijand van de druiven is de muis. “Daarom hebben we een kast aangebracht voor de torenvalk die hier nu muizen vangt. Ook hebben we een steenuiltje die helemaal gewend is aan mijn aanwezigheid als ik ’s avonds op mijn bank in de wijngaard zit. We zijn een met de natuur.”

Reacties

Cookieinstellingen