Hoe kom jij in balans met een vluchteling?!

Zit jij ook vaak met een gevoel van onmacht voor de buis te kijken naar die stromen vluchtelingen? En verzucht je dan ook “Wat kan ik in hemelsnaam doen?”

Die wens om in actie te komen zit diep in ons, het is een van onze basisbehoeften. Niet het vergaren van rijkdom of het behalen van persoonlijk succes geeft ons het meeste voldoening, maar iets betekenen voor een ander.

Die intentie moet echter niet zo sterk zijn dat je daarin doorschiet en jezelf wegcijfert in totale dienstbaarheid aan anderen. Als je dat doet, toon je te weinig zelfrespect en ben je onvoldoende overtuigd van het feit dat dat je eigen mening en je eigen gevoelsleven waardevol zijn. Zelfrespect vormt samen met zelfkennis, zelfacceptatie en zelfvertrouwen een essentiële vierhoek in je leven. Een tekort aan een van deze vier zorgt voor een disbalans, met alle negatieve gevolgen van dien.

De kunst is dus om de juiste balans te vinden tussen voor jezelf zorgen en anderen helpen. Er bestaat echter geen statische toestand van ‘in balans zijn’. De hele natuur is gebaseerd op beweging, verandering en… het vinden van een nieuw evenwicht. Die veranderingen kan je ‘managen’ door te zorgen voor een goede afwisseling van werk en privé, van inspanning en ontspanning, van anderen helpen en tijd voor jezelf, zonder je te laten meeslepen door één aspect. Eigenlijk een ‘beheerste onbalans’.

Hoe je dat doet? Neem regelmatig even afstand, kijk met een helicopterview en plaats je leven in een breder perspectief. Je ziet dan dat het gaat om jouw rol in het geheel en om aandacht voor alle sectoren van je leven.

Maar ook dan kan je nog steeds geen onderdak bieden aan al die duizenden mensen op drift overal in Europa. Toch kan je dichtbij huis wél iets doen, zoals een vluchteling administratief helpen bij de inburgering in jouw woonplaats. Of taalmaatje worden. Ik doe dat zelf ook. Zo geef je jezelf de ruimte om zelfs meerdere van je basisbehoeften tegelijkertijd te vervullen. Want we willen niet alleen iets voor een ander betekenen, maar ook geliefd zijn, onszelf ontwikkelen en onszelf onderscheiden.

Een humanitaire win-win, zou je kunnen zeggen.

Info voor jouw regio: Vluchtelingenwerk Nederland

Erik Slagt
Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Reacties

Cookieinstellingen