LETS Ermelo is er al 15 jaar voor elkaar!

LETS Ermelo bestaat 15 jaar! Gisteravond, woensdag 9 september werd het heuglijke feit gevierd gevierd in gebouw Pinel aan het Raadhuisplein. Een LETS-lid doet verslag van de feestelijke avond.

Met fotoreeks

De deur van Pinel aan het Raadhuisplein in Ermelo staat wijd open. Zo’n veertig leden van LETS Ermelo, de plaatselijke ruilkring, vieren samen met belangstellenden een klein feestje ter ere van het 15-jarig bestaan. LETS is de afkorting van Lokaal Economisch Transactie Systeem, een plaatselijk netwerk van mensen die elkaar helpen in ruil voor een wederdienst. De Ermelose ruilkring is een van de ongeveer honderd kringen in Nederland.

De zaal is feestelijk versierd en de bezoekers dragen een zelfgemaakte corsage. Als iedereen een plek heeft gevonden met koffie of thee en zelfgemaakt gebak blikt medeoprichtster en erelid Ank van Elburg terug op de beginperiode van de ruilkring. Het initiatief begon klein met drie bevlogen mensen. Een van hen had in een workshop kennis gemaakt met het ruilsysteem en wist de anderen enthousiast te maken voor deze vorm van onderlinge dienstverlening. Nu zijn er 65 leden en ook deze avond zullen twee geïnteresseerden zich aanmelden.

Het systeem is eenvoudig en gaat uit van wat mensen kunnen en leuk vinden om voor een ander te doen. Iedereen heeft wel wat te bieden: klussen, schilderen, masseren, muziek maken, tuinieren, autorijden, kaarten maken, taarten bakken en ga zo maar door. De ‘betaling’ bestaat uit ‘pauwen’, een fictieve ruileenheid. Een belangrijk onderdeel van het systeem is het sociale contact, en ook deze avond is dat duidelijk te merken.

Na de inleiding is er Open Podium. Diverse LETS-leden laten hun artistieke en creatieve talenten zien en horen. Er is muziek op keyboard, piano, djembé, accordeon en gitaar. Er zijn sketches en gedichten. Twee zangers nemen de zaal mee in hun – soms zelf geschreven – liederen. De avond wordt afgesloten met het zingen van een door twee bestuursleden gecomponeerd feestlied op de melodie van de Weense Wals Medley van André Rieu. De zaal swingt.

De volgende (K)LETS-avond staat gepland voor donderdagavond 5 november 2015. Schrijver Johannes de Elfde zal dan iets vertellen over zijn filosofisch getinte boek Adam en Eva spelen. Na de pauze is er weer volop gelegenheid goederen te ruilen voor pauwen en afspraken te maken voor het uitwisselen van diensten. Belangstellenden zijn van harte welkom deze avond mee te maken.

Zie ook: www.letsermelo.nl

Reacties

Cookieinstellingen