Jeugd niet meer welkom in de kroeg

Foto:

Waar moet de jeugd tot 18 jaar zijn weekend-vertier zoeken nu de bars de leeftijdsgrens verhogen?Morgen is de verhoging van de minimumleeftijd van alcohol naar achttien jaar een feit. De maatregel noodzaakt uitbaters van Ermelose uitgaansgelegenheden de doelgroep de toegang te ontzeggen. Feestcafé Toppers aan de Stationsstraat, het middelpunt van gezellig uitgaan als je eenmaal je zestiende verjaardag hebt gevierd, heeft in verband met de nieuwe regelgeving al aangekondigd de deuren in februari te sluiten voor een grootscheepse verbouwing. Zodra deze gereed is wordt het een Feestcafé voor 18-plussers.

 

Ook bij Jan van Wilgenburg van de café Hazeburg aan de Putterweg, komt jeugd beneden de 18 jaar er niet meer in. Vooral de donderdagavond brachten de jongeren er graag door, vanwege het pilsje voor een euro. 
“Het donderdagavond-gebeuren zijn we al een tijdje aan het afbouwen omdat we gewoon naar 18-plus gaan. Want met een ‘frisdrankcafé’ ga je het echt niet redden.”
Een systeem invoeren, polsbandjes bijvoorbeeld, zodat de doelgroep toch een leuke avond kan doorbrengen in zijn café is niet te doen, meent Jan. Het is namelijk niet te controleren of de jeugd zich aan de regels houdt. En aangezien best wel veel jongeren zeer vindingrijk zijn in het krijgen van wat ze willen, is het risico voor de eigenaar die daarmee een hoge boete riskeert. 
Dat de uitbaters van uitgaansgelegenheden in Ermelo zich door de maatregel gedwongen voelen de jeugd onder de 18 jaar te weren is evenwel zuur voor de jeugdige liefhebbers van een avondje feesten, dansen en elkaar ontmoeten, zonder zich vol te gieten. Wat dat betreft zou een creatieve ondernemer de uitdaging moeten grijpen om ‘het gat’ te vullen met een leuke feest- en danskroeg voor 18-minners.
Punt van zorg zijn jongeren van de doelgroep die op welke manier dan ook toch alcohol weten te bemachtigen. Om deze vervolgens te nuttigen op donkere en verlaten plekken of keten, waarvan er genoeg te vinden zijn in Ermelo. Wie immers wordt betrapt krijgt een vette prent van ‘oom agent’  Straathoekwerker Monique Tuns vindt het moeilijk in te schatten of door de maatregel de overlast van jeugd op straat gaat toenemen. “De vraag is ook hoe ouders er mee omgaan. Of ze bijvoorbeeld tegen hun kinderen zeggen maar thuis te blijven om een biertje te drinken. Het is wel belangrijk dat ouders goed in gesprek gaan met hun kroost om het hoe en waarom uit te leggen. Want de maatregel is natuurlijk niet voor niets ingevoerd.”
Zaak is vindt Monique, om de komende tijd extra alert te zijn op eventuele signalen van toenemende overlast. Daarvoor werkt het Straathoekwerk samen met andere partijen in het zogenaamde Overlastnetwerk Ermelo. Dit zijn de gemeente, politie, jongerenwerk en zorg en ondersteuning. Eenmaal in de acht weken is er overleg. “Dan zal dit wel het onderwerp van gesprek zijn”, aldus Monique. 
 
Cookieinstellingen