Geen bloot te zien op boekenmarkt

Bij de kilo-verkoop van boeken liggen ook een paar vergeelde exemplaren van de Panorama. 

Sinds gisteren worden in het pand aan de Kerklaan 8 zo’n 50.000 boeken per kilo verkocht. Voor boekenliefhebbers een waar Walhalla, zelfs voor degenen die het digitaal lezen inmiddels hebben omarmd. Je kunt het zo gek niet bedenken of een boekengenre is vertegenwoordigd. Van omvangrijke en kleinere theologische werken, romans, historische boeken tot kinderboeken. 
En oud dat heel veel boeken zijn, wat ze wellicht tot echte collector’s items maken. Waarmee meteen ook een stukje geschiedenis duidelijk wordt. De inhoud van de Panorama bijvoorbeeld uit begin jaren vijftig lijkt in het niets op het tijdschrift van de afgelopen decennia. Alle ‘plaatjes’ zijn even kuis als netjes. Er is geen blote vrouw te bekennen. 
De belangstelling voor de boekenverkoop is groot, ook van ver buiten Ermelo. Een predikant uit de buurt van Zaltbommel bijvoorbeeld haalt zijn hart op aan de theologische werken. “Mijn zoon die in Utrecht woont is ook al geweest.”
Els Tabak en Margreet Hoogenboom verzorgen ‘de catering’ als vrijwilligers van inloophuis De Parasol. “Mensen zijn soms uren aan het zoeken tussen de boeken”, observeren ze. Wie even op adem wil komen kan bij de twee dames terecht voor de soep van de dag, koffie/thee/fris tot broodjes. De opbrengst is voor De Parasol. 
Intrigerend zijn de pamfletten die her en der aan de wand hangen. Ze dragen als opschrift: ‘Het is niet toegestaan om boeken te verstoppen’.
Albert de Vos van Theologische Verzendboekhandel en Antiquariaat Wever Van Wijnen uit Franeker, samen met het Ermelose Boeldag-comité de initiatiefnemer van de boekenmarkt, lacht: “Het gebeurt echt dat mensen dat doen. Vijf jaar terug toen dit pand nog niet was verbouwd, trof je in gaten en nisjes plastic tasjes aan met boeken. Want een dag of twee dagen later zijn de boeken immers een stuk goedkoper.”
De prijzen zakken namelijk volgens de vertrouwde formule per dag, te beginnen bij 5 euro per kilo op vrijdag 27 december, naar 4 euro op zaterdag 28 december, tot 3 euro per kilo op maandag 30 december.
Tekst en foto’s: Grietje-Akke de Haas
Cookieinstellingen