Brandweer Ermelo houdt rekening met zware storm

Foto:

Pakjesavond of niet, zodra Meldkamer Oost Nederland het weeralarm afkondigt spoeden de vrijwilligers zich richting kazerne.Het KNMI voorspelt een extreem zware storm voor vanmiddag en de eerste helft van de avond. Vooral de kustprovincies krijgen het er flink van langs. Hoewel voor de provincie Gelderland code geel is afgegeven, krijgt Ermelo en omstreken onder meer te maken met de zeer zware windstoten langs de Randmeren. 

Brandweer Ermelo meldt rekening te houden met extreem zwaar weer op komst. Dat zegt Jurjen Bast, coördinator Opleiden, Training en Oefening. “Voor ons cluster hebben we nog geen weeralarm gehad van de Meldkamer die rechtstreeks in contact staat met het KNMI, maar we zitten wél in code oranje.” 
Brandweer Ermelo werkt vooral met vrijwilligers die vandaag werken of thuis zijn. Gezien de weersvoorspellingen houden ze er rekening mee dat zodra de storm losgaat, hun pieper aangeeft zich te melden op de brandweer kazerne. “Wanneer het alarm voor extreem weer wordt afgegeven druppelt de kazerne langzaam vol. Van de 37 collega’s bemant zo’n 25 á 30 man de kazerne.”
Eén iemand zit paraat om meldingen van stormschade aan te nemen, die worden doorgegeven aan de brandweermannen en -vrouwen van de vier voor het doel compleet uitgeruste brandweervoertuigen. “Elk voertuig heeft twee motorkettingzagen. Al kan ieder lid van de brandweer zagen, we hebben een ploeg die gespecialiseerd is in stormhoutzagen.”
De adrenaline neemt toe gedurende zo’n dag, erkent Bast. “Daarvoor zit je per slot van rekening bij de brandweer, want je wilt graag anderen helpen.” 
De Ermelose bevolking neemt in ieder geval haar petje af voor de vrijwillige brandweer. Na de novemberstorm, sprak iedereen dagenlang vol lof over de inzet van de brandweerlui, die een flinke klus had aan de vele meldingen van stormschade. 
Het is slim om je voor te bereiden op een zware storm. Wat een kwestie is volgens Bast van gewoon je gezonde boerenverstand gebruiken. Losse objecten om het huis bijvoorbeeld vastzetten of naar binnen brengen, de bossen even mijden en de auto op een veilige plaats parkeren. 
Voor Bast en zijn brandweercollega’s is het voorlopig een kwestie van afwachten of de storm straks echt flink gaat huishouden. Wel wordt er alvast overlegd met de gemeente Ermelo over zaken als het inzetten van shovels mocht het nodig zijn de stormschade op te ruimen. 
Cookieinstellingen