‘Ik ben al dat dood zijn zo zat’

Foto:

Dit zei Ernst Daniël  Smid gisteren bij de officiële opening van De Villa, het centrum voor ondersteuning ongeneeslijk zieken (COOZ).Want in plaats van een leuk liedje komen zingen, zoals hij het zelf omschreef, is zijn rol sinds de dood van zijn vrouw radicaal veranderd. Zijn vrouw Roos overleed september vorig jaar aan de gevolgen van alvleesklierkanker, en maakte in haar laatste levensfase een ware lijdensweg door. Zijn verdriet en pijn zette hij om in het ambassadeurschap voor de stichting ‘Pijn bij Kanker’, met als doel dat er meer voorlichting komt over het onderwerp. 

“in de eerste plaats dacht ik: ‘weer zo’n uitnodiging’. Maar het is zulk fantastisch werk wat jullie doen”, richtte hij zich tot de initiatiefnemers. “Het is geweldig dat deze Villa er is. Want de boodschap krijgen dat je ongeneeslijk ziek bent is zo verschrikkelijk. Mensen raken er van in paniek, en weten niet waar ze naar toe moeten met hun vragen. Dan is het prachtig dat jullie de richting wijzen en mensen helpen die zo verschrikkelijk veel verdriet krijgen.”
 
Gesterkt door zijn eigen ervaringen pleitte Ernst Daniël Smid voor het menselijker omgaan met elkaar in deze situaties. “je ziet dat het contact tussen mens en arts steeds minder wordt. Er is alle tijd voor technocratische oplossingen, maar de mens er omheen raakt steeds verder op de achtergrond.”
COOZ De Villa aan de Stationsstraat 124 is de plek waar mensen die ongeneeslijk ziek zijn, en mantelzorgers, terechtkunnen met al hun vragen, zorgen en wensen. 
“Soms kun je jaren ongeneeslijk ziek zijn”, zei Ineke den Herder, initiatiefnemer van het COOZ en zorgmanager en directeur van het Willem Holtrop Hospice, in haar toespraak. “Je krijgt te maken met beperkingen en het gevoel dat je anderen tot last bent. Waar put je dan nog kracht uit om door te gaan, wat is nog de kwaliteit van je leven. Soms wordt alles je teveel, en dreig je in een isolement te raken, vraag je jezelf af of het allemaal nog wel zin heeft. Voor die mensen is de keten van palliatieve zorg. COOZ De Villa is daar de ontbrekende schakel in.”
Morgen, zaterdag 30 november, houdt COOZ De Villa open huis van 10.30-16.00 uur.

Vooralsnog is De Villa geopend op maandag en donderdag van 10.00-16.30 uur. 
Voor alle informatie: Ineke den Herder: 06-40384656: tijdens werkdagen van 8.30-18.00 uur.
    
Cookieinstellingen