Ernst Daniël Smid opent ‘De Villa’

Het Centrum  voor Ondersteuning van Ongeneeslijk Zieken (COOZ) aan de Stationsstraat 124 is bijna klaar.  

Het opknappen en inrichten van het Centrum  voor Ondersteuning van Ongeneeslijk Zieken (COOZ) in het voormalige monumentale pand ‘Korper Seba’ aan de Stationsstraat 124 is bijna klaar.  
Op donderdag 28 november wordt tijdens een bijeenkomst voor genodigden de officiële openingshandeling verricht door zanger en televisiepresentator  Ernst Daniël Smid. Zaterdag 30 november mogen alle belangstellenden een kijkje komen nemen. 
Ware lijdensweg
De komst van één van de bekendste operazangers van Nederland geeft de opening een extra dimensie, vindt Ineke den Herder, initiatiefnemer van het COOZ en zorgmanager en directeur van het Willem Holtrop Hospice. Niet zozeer in zijn hoedanigheid als begenadigd zanger, maar als ervaringsdeskundige toen zijn vrouw Roos ongeneeslijk ziek was. Waar het COOZ ongeneeslijk zieken alle steun wil geven op welke mogelijke manier dan ook, moest Smid dit naar zijn mening juist ontberen. Zijn vrouw maakte een ware lijdensweg door voor ze vorig jaar overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Zijn verdriet en pijn zette hij om in het ambassadeurschap voor de stichting ‘Pijn bij Kanker’, met als doel dat er meer voorlichting komt over het onderwerp.
Twee uur nadat Ineke het verzoek per mail aan Smid had gericht kreeg ze al antwoord. ‘Met alle soorten van genoegen kom ik jullie villa openen’, waarbij hij afsloot met een lieve groet.
Het gebrek aan voorlichting, informatie, communicatie en daadwerkelijk betrokkenheid bij de ongeneeslijke zieke frustreerde Smid het meest, vooral in de laatste fase. 
Forse dreun
COOZ De Villa is er voor de ongeneeslijk zieke, maar wil juist ook de mantelzorger ondersteunen. “Niemand kan het alleen”, is Den Herder van mening. “Met steun houd je het bijvoorbeeld als mantelzorger veel langer vol.” De ondersteuning omvat praktische zaken rond zorgvraagstukken, mogelijkheden tot ontspanning en zaken van psychosociale aard. Van workshops tot fysiotherapie, informatieve bijeenkomsten tot individuele begeleiding, massage tot samen eten. 
Want de klap van het onheilsbericht van ongeneeslijk ziek zijn is een forse dreun. Bij COOZ de Villa kunnen mensen terecht voor alle zorgen, vragen en informatie. Het streven is om alle wensen te realiseren. Het Centrum wil hen het gevoel geven dat het leven zin heeft, ondanks dat zij niet meer beter worden en krijgen te maken met beperkingen. Soms kunnen mensen jaren ongeneeslijk ziek zijn, terwijl de achteruitgang onverbiddelijk ‘zijn werk doet’. “Wij willen mensen daarmee leren om te gaan, om de beperkingen een plek te geven. Een team van verpleegkundigen voelt feilloos aan wat nodig is, kan preventief adviezen geven, voorlichting en informatie om keuzes te maken op het moment dat het nodig is. Bovendien zijn ook onze vrijwilligers getraind. De regie blijft echter altijd bij de gast, die bepaalt wat nodig is.” 
Veel draagvlak
Het initiatief heeft veel respons gekregen van het bedrijfsleven, stichtingen en vrijwilligers. “Waar en op wie ik ook een beroep doe zegt ja. Het is echt ontroerend zoveel steun wij ervaren.” 
De volgende partijen hebben het COOZ gesponsord in de vorm van materiaal om De Villa in te richten of met een financiële bijdrage.
Stichting Christelijke Ziekenverzorging Nederland
Stichting Steunfonds Willem Holtrop Hospice
Rabobank Randmeren Stimuleringsfonds
Stichting Kruiswerk Harderwijk
Kringloopwinkel Ermelo
Klip Catering
Van Dongen
Designed 4U
Versmarkt Viventra
Mandemakers Keukens
Exitus ICT
AdActive Online Marketing
Murs Reclame
Geurt Jansen Verf en Wand
Tapijthal Succes
Bouwbedrijf Vink Bakker 
Expert Ermelo
Van Winkoop reclame, Ermelo
 
Cookieinstellingen