Aan weg timmeren in Schout van Ermel

Foto:

Jan Geijtenbeek speelt zondag 24 november met zijn Jazz Kwartet op ‘Common Ground’. 

Bijdrage van Arda Konings
De uit Ermelo afkomstige pianist, componist en docent Jan Geijtenbeek studeerde jazz/pop aan het Artez Conservatorium in Zwolle bij Tilmar Junius en Jeroen van Vliet. Momenteel volgt Jan een tweejarige Master piano, bij Jeroen van Vliet. 
De liefde voor (piano) muziek kreeg Jan van huis uit mee via zijn ouders. Op veertienjarige leeftijd begon hij serieus piano te spelen. Zijn talent en liefde voor de Jazz muziek, groeide door de jaren heen.
Oprecht verhaal
Naast dagelijks spelen in de studeerkamer wil Jan zich blijven door ontwikkelen. Samen met zijn Jazz kwartet hun grote droom om nog meer op te treden, blijven verwezenlijken. En zich nog meer gaan toeleggen op zijn composities: “Door zelf te componeren onderscheid je jezelf en val je hopelijk ook meer op. Het is mijn ‘oprechte’ verhaal. Mijn docent Jeroen van Vliet is daarbij een grote inspiratiebron. Ik vind het een hele goede, gemotiveerde pianist, die zijn leven wijdt aan de muziek. Bepaalde gebeurtenissen uit het leven, zoals het uitgaan van een verkering, kunnen ook inspiratie oproepen voor een nummer. 
Door de Schotse trompettist Colin Steele verdiep ik me nu bijvoorbeeld, in de Celtische Jazz. Daar is de muziek toch meer gericht op de melodische lijnen, iets dat mij zeer aanspreekt. Bij de Amerikaanse jazz draait het veel meer om het ritme.  Uiteraard is er een vaste kern in een compositie. Bij een live optreden is er dan vrijheid om daarom heen te improviseren. Met een opname moeten er wel meer vaste punten worden afgesproken”, vertelt Jan.
Onwijs fijne muzikanten
Dat Jan en zijn Jazz kwartet niet stil zitten en aan de weg timmeren, kan het publiek van Ermelo zondag 24 november zelf komen beleven in de Schout van Ermel aan de Putterweg 1.
Om 15.00 uur geeft het Jazz kwartet aldaar een gratis toegankelijk optreden en zal bovendien hun eerste CD ‘Common Ground’ gepresenteerd worden. Het kwartet bestaat uit pianist Jan Geijtenbeek, basgitarist Reindert Kragt, saxofonist Daan Slagter en drummer Nick Feenstra. Tot slot zegt Jan: “Het zijn onwijs fijne muzikanten om mee te spelen. Er klinken uiteraard nummers van ‘Common Ground’ maar zo ook een aantal nieuwe stukken, want in 2014 staat een volgende CD opname in de planning. We hopen op een goede opkomst en waardering van het publiek. Mis het niet!”
Zie: www.goatmusic.nl  De muziek van Jan is ook te beluisteren op Spotify.
Cookieinstellingen