Losse heupen en magische knipvingers

Gert Koelewijn het best geknipt voor titel ‘Maestro van Crescendo’.

Bijdrage van Arda Konings
Geen noot konden ze lezen van bladmuziek, maar wat een inzet en gevoel voor muziek hadden de vijf kandidaten die zaterdagavond de strijd aan gingen met elkaar om de titel ‘Maestro van Crescendo’. Vijf bekende inwoners uit Ermelo, te weten Grietje-Akke de Haas (journalist),  Bonnie Wopereis (Firma Dusseldorp), Gert Koelewijn (Hizi Hair), Theo Frank (Rabobank) en last but not least de burgervader himself, André Baars, werden onder de deskundige leiding van dirigent Ralph Peters in relatief korte tijd, klaargestoomd tot dirigent.
Dirigeren is niet wat het soms lijkt en zeker niet iets wat je zomaar even uit je mouw schudt.
Pas na een aantal gevolgde lessen waarbij de belangrijkste basistechnieken- en elementen eigen waren gemaakt, werden de echte dirigeerstokken (batons) aan de kandidaten overhandigd. Na een kennismaking- en repetitiedag met het orkest en weken van verdere voorbereiding, was het zaterdagavond 2 november dan zover: de uitvoering!
In een goed gevuld Hervormd Kerkelijk Centrum met een zeer meelevend en uitermate enthousiast publiek, zetten de vijf dirigenten in spé  hun allerbeste beentje voor om zowel de vakjury én het publiek, te imponeren en te vermaken.
De belangrijkste aandachtspunten waar de jury op lette, waren de uitstraling, interactie met orkest (contact met orkest – oogcontact), beweging van de handen en baton.
Stuk voor stuk kregen de kandidaten commentaar van de vakjury. Bonnie Wopereis verrichtte verdienstelijk dynamisch dirigeerwerk en ‘zong’ soms boven het orkest uit. 
Gert Koelewijn’s magische kappervingers beschikten over dito magische dirigeer kwaliteiten, Grietje-Akke danste mee op de maat, dirigeerde ‘gekleurd’ zoals men haar kent, maakte veel oogcontact en had een prachtige afslag. Theo had een mooie presentatie, maakte contact met het orkest maar miste soms hier en daar een slag. André dirigeerde strak en zeer dynamisch, wat duidelijk terug te horen was in de muziek.
Uiteindelijk kon er natuurlijk maar eentje als beste uit de bus komen en waren het de magische knipvingers, zijn losse heupen en charmante verschijning welke Gert Koelewijn de titel én een welverdiende beker, brachten. Maar er was lof voor alle kandidaten, die overigens enorm hebben genoten van het gehele ‘Maestro’ traject. Het plezier en enthousiasme wonnen het uiteindelijk van de zenuwen, die aan het begin van de avond nog door hun lijven heen gierden!
Het ontzettend leuke initiatief voor dit Ermelose ‘Maestro’ evenement, was naar concept en in stijl van het razend populaire TV programma Maestro, dat hiermee een miljoenenpubliek aan zich wist te binden. Het Christelijk Harmonie Orkest Crescendo dat de sterren van de hemel speelde en sommige stukken per kandidaat moest herhalen, bleef uitermate geconcentreerd en professioneel spelen. Een dikke pluim voor allen die zich hebben ingezet deze happening te laten slagen en uitmondde in een groot muzikaal succes én een daverend eindapplaus van het aanwezige publiek!
Foto’s: Arda Konings en Grietje-Akke de Haas
Cookieinstellingen