Kanker? Ga vooral bewegen!

Foto:

Ex- borstkankerpatiënten bewijzen met Ultieme Uitdaging, dat bewegen herstel bevordert.Herma Nieuwenhuis en Hesselien Cameron hebben met Nordic Walken de top van de Mont Ventoux gehaald, een initiatief van Stichting de Ultieme Uitdaging

Sowieso is het een meer dan uitzonderlijke prestatie om de Mont Ventoux, ook wel Kale Berg en Hel van het Zuiden genoemd, te bedwingen.
Voor de dames was de beklimming echter nog een extra inspanning, die met recht de titel ‘de Ultieme Uitdaging’ verdient. Beide zijn behandeld voor borstkanker, een periode die er flink inhakte, en werken aan hun herstel. Door de Mont Ventoux te beklimmen, zeiden ze onlangs (zie eerder gepubliceerd artikel), sluiten ze voor hun gevoel een proces af, waardoor ze verder kunnen met hun leven. De uitdaging werd daarnaast gezien als bewijs van hun kracht. “Als je die berg overwint, overwin je alles.” 
Herma en Hesselien zijn nu koud een week thuis. Ze waren moe de eerste dagen omdat de week in Frankrijk de nodige energie kostte, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar tegelijkertijd voelen ze zich ook zo voldaan. 
Hesselien: “Het betekent niet dat het nu klaar is, maar meer dat ik nergens meer mee zit. Je hebt een prestatie geleverd om naar een bepaald doel toe te gaan. Voor de één is dat een gesprek, voor de ander om uit te huilen en nog harder die berg op te gaan, en weer een ander om stenen van de berg af te gooien. Het was een ontlading aan alle kanten. Zoveel soorten emoties voerden de boventoon. Huilen, lachen, gesprekken die intens waren, maar ook zo luchtig als het maar kan. Je geeft jezelf helemaal bloot, wat een soort van therapeutische werking heeft. Iedereen kon op zo’n mooie manier zijn eigen ding doen.”
Herma: “Ik heb het wel zwaar gehad hoor, zowel geestelijk als lichamelijk. Wat niet erg is, emotioneel laat je er ook veel achter. Onderweg ben ik mezelf een paar keer flink tegengekomen. Maar dan werd ik opgevangen, kon ik mezelf zijn, wat een hele opluchting was. Halverwege de beklimming stond tot mijn grote verrassing mijn familie me op te wachten. Ook mijn zus die ook borstkanker heeft gehad. Ze had graag met ons mee gewild, maar kon het traject niet doen.”
Alle deelnemers liepen hun ‘eigen race’. “Maar het gevoel van samenzijn was er steeds onderweg.”
Dat ze toch maar even deze prestatie hebben geleverd, sterkt hen beide. Dat heeft alles te maken met de training vooraf via stichting De Ultieme Uitdaging, die ook een beweegcentrum heeft aan de Stationsstraat.
Hesselien: “De training maakt dat je het beklimmen van die berg redt. Ik heb bijvoorbeeld ook geen spierpijn gehad en mijn lichaam herstelt sneller van inspanningen. Dit is voor mij het bewijs dat wanneer je door kanker overvallen wordt, direct in beweging moet komen. Je moet er voor zorgen dat je er conditioneel tegen kan, zowel lichamelijk als geestelijk.”
Dat Herma en Hesselien de Ultieme Uitdaging aangingen, betekent niet dat iedereen de berg op moet. Als ervaringsdeskundigen adviseren ze juist te gaan bewegen op zijn of haar eigen wijze. “Anders haak je af en dat is doodzonde. De krachtinspanning is immers voor iedereen even gelijk.”
Als ambassadeurs dragen ze graag de missie van stichting de Ultieme Uitdaging uit, “Ga het doen, kom in beweging!”
Cookieinstellingen