VVD Ermelo wil hondenbelasting afschaffen

Tijdens de raadsvergadering donderdag 17 december, heeft VVD-raadslid Désirée Meijsen gepleit voor afschaffing van de hondenbelasting. Volgens de liberalen is de belasting niet meer van deze tijd en worden hondenbezitters onevenredig zwaar aangeslagen.

Dit meldt VVD Ermelo in een persbericht

Hondenbelasting werd vroeger op veel plekken ingevoerd als een soort transportbelasting. Dit in de tijd dat honden nog voor een kar werden gespannen om goederen te transporteren. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. De gemeente Ermelo denkt in 2016 in totaal 161.000 euro binnen te halen via de historische belasting. Dit geld komt terecht in de pot algemene middelen. Hondenbezitters spekken zo de algemene kas. Meer dan een enkel poepveldje krijgt men er niet voor ‘terug’.

De inkomsten staan naar het idee van de VVD in geen verhouding tot de kosten die de gemeenten voor honden maakt. Hondenbezitters krijgen – begrijpelijk – het gevoel dat hun geld gebruikt wordt voor zaken die niets met ‘hondenbezit’ te maken hebben. Dat hondenbezitters dit als oneerlijk ervaren begrijpt de VVD.

VVD-raadslid Désirée Meijsen heeft de wethouder daarom verzocht inzichtelijk te maken welke kosten de gemeente nu eigenlijk maakt, gerelateerd aan het hondenbezit. Ook willen we duidelijk weten welke kosten er verbonden zijn aan de administratie en aan de huisbezoeken waarbij een ambtenaar ter plekke vraagt of inwoners een hond hebben. Bij afschaffing van hondenbelasting vallen die kosten immers ook weg.

Zodra duidelijk is wat de financiële gevolgen zijn van afschaffing van de belasting, komt VVD Ermelo met een voorstel voor afschaffing van de hondenbelasting. De VVD laat dan ook weten hoe het gat in de begroting kan worden gedicht. Uitgangspunt van de partij is daarbij in ieder geval dat de lasten op een evenwichtige manier verdeeld worden. De VVD voelt meer voor snijden in subsidie dan lastenverzwaring.

  • Ook BurgerBelangen Ermelo is voor afschaffing van de hondenbelasting

In Ermelo is de hondenbelasting vrij fors. Waar veel andere gemeenten een vast bedrag voor iedere eerste, tweede en derde hond heffen – wordt in Ermelo een zeer progressief tarief gehanteerd. Voor de eerste hond betaalt men 64,50 euro, voor de tweede hond 129 euro, voor de derde 193,50 en voor iedere hond hierna zelfs 258 euro. Dit betekent niet dat iemand met drie honden 193,50 euro betaalt. De bedragen worden namelijk bij elkaar opgeteld. Een inwoner met drie honden betaalt dus 64,50 + 129 + 193,50 euro = 387 euro per jaar. En een inwoner met vier honden moet jaarlijks zelfs 645 euro betalen. Hondenbezitters spekken de kas van de gemeente zo op een onevenredige manier.

Reacties

Cookieinstellingen