Hoe krijgt Ermelo duurzaamheid tussen de oren?

De commissie Infrastructuur en Ruimte (I &R) vergaderde dinsdagavond 1 december over de duurzaamheidsdoelen voor 2016-2020 met als beoogd resultaat dat Ermelo in 2030 klimaat- en in 2035 energieneutraal moeten maken.

Door Jeanne Dijkstra

Er werden kritische noten gekraakt, want lang niet alle commissieleden vonden dat er genoeg gebeurt en was gebeurd. Ook was er voorafgaande aan de vergadering flinke kritiek geuit over de trage aanpak door insprekers Bert Stoter van het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo en Heimen van Diest, voorzitter BedrijvenKring Ermelo (BKE).

Zo vond het Natuur- en MilieuPlatform Ermelo dat er nog geen enkele vooruitgang was geboekt en dat een duidelijke regie ontbreekt. Leo van der Velden (SGP) stelde een duurzaamheidsthermometer voor die zichtbaar zou zijn voor het publiek, op weg naar de doelstelling. “We kunnen de thermometer in kunst vormgeven ergens in de Stationsstraat om dit inzichtelijk te maken. Ik wil er ook wel een motie van maken.”

De overige commissieleden voelden wel wat voor dit kunstwerk. Bea van ’t Hul (PE) wilde echter ook een extra doel formuleren, namelijk de fiets en infrastructuur. Voor Ronald van Veen (CU) aanleiding om dit doel ‘er in te fietsen’. Karel de Greef (CDA) vond bewustwording wel een van de belangrijkste doelen. “Burgers moeten duurzaamheid tussen de oren krijgen.” Hij stelde goed geluisterd te hebben naar de teleurgestelde organisaties. “Moeten we nog eens met het college voor een gesprek? Anders komt het niet goed.” Hij noemde de oorverdovende stilte van het Pakhuis verontrustend. “Ze krijgen wel een paar ton subsidie en doen wel goede dingen als koekjes bakken en de Sint ontvangen, maar ik hoor ze niet op gebied van duurzaamheid.”

Banner TexSaloon Blacklight Poolen

Reacties

Cookieinstellingen