Politiek wil geen gedrochten meer in Stationsstraat Ermelo

De gemeenteraad stelde donderdagavond 19 november het beeldkwaliteitsplan Stationsstraat vast. Dat gebeurde unaniem, zij het met toevoeging van een amendement van CDA, PE en CU, waarin de verschijningsvorm van de kap werd aangescherpt. “Die mag niet penthouse-achtig zijn of de uitstraling hebben van een woonverdieping.’

Door Jeanne Dijkstra

Het amendement werd unaniem aangenomen, al vond Bart van der Knaap (BEE) het allemaal wel wat betuttelend. Dat was Karel de Greef (CDA), de indiener van het amendement, natuurlijk niet met hem eens. “Als u de kapvorm al betuttelend vindt, dan kunt u het hele beeldkwaliteitsplan Stationsstraat wel betutteling vinden.”

Van der Knaap vond de hele nota echter geen betutteling. “We willen voorkomen dat we opnieuw een gedrocht van Ermelo creëren. En dat willen we zeker niet.” Hij refereerde aan het gebouw van voormalige SNS-Bank, tegenover het Griekse restaurant Akropolis. Van der Knaap benadrukte het belang van behoud van het dorpse karakter van de Stationsstraat en waarschuwde tegen hoogbouw in Stationsstraat Oost. Ook Karel de Greef vond dat hoogteaccenten niet op alle hoeken passend zouden zijn. “De ene hoek is de andere niet, laten we terughoudend zijn.”

Volgens wethouder Jan van den Bosch was het aardig gelukt om de Ermelose identiteit te bewaren. “We willen het dorpse karakter in de Stationsstraat versterken. Ik heb me laten vertellen dat onze vorkvormige kruisingen daar heel kenmerkend zijn. Ook willen we doorsteekjes behouden. We zijn dan ook blij met de waardering die de raad uitspreekt.” Hij stelde naar aanleiding van vragen van Van der Knaap over de juridische status van het beeldkwaliteitsplan, dat het bestemmingsplan leidend blijft. “Bestaande rechten blijven behouden.”

In tweede termijn stelde Van der Knaap dat het principe ‘auto te gast’ in het oostelijk deel van de Stationsstraat niet was gelukt.

Lees verder op Ermelonext.nl

Banner Van Panhuis Bouw 300x125

Reacties

Cookieinstellingen