Gemeente Ermelo handhaaft maatwerk Hulp bij het Huishouden

Voorlopig voert Ermelo geen algemene voorziening Hulp bij het Huishouden in. Volgens wethouder Laurens Klappe zijn er meerdere argumenten voor om dat niet te doen. 

Door Jeanne Dijkstra

“Wij willen maatwerk, bovendien is het niet goedkoper om een algemene voorziening te hanteren en daarnaast zouden lagere inkomens er zelfs op achteruit gaan.”

Het college zal de raad hierover inlichten via een raadsbrief. Op 10 april 2014 besloot het college in 2015 te starten met een pilot algemene voorziening Hulp bij het Huishouden. Het college dacht toen nog dat de wet voor de nieuwe Wmo hiervoor ruimte zou ieden. Jaarlijks zou de gemeente Ermelo in 2015 en 2016 jaarlijks hiervoor een bedrag ontvangen van circa 336.000 euro. Doel van de algemene voorziening was het zo goed mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen van kwetsbare inwoners met behulp van Hulp bij het Huishouden.

Maar door de vaste eigen bijdrage profiteren volgens het college, vooral inwoners met een hoog inkomen van de algemene voorziening. Inwoners met een laag inkomen ondervinden er juist nadeel van. Dat komt omdat de voorziening niet inkomensafhankelijk mag worden vastgesteld zodat iedereen evenveel betaalt.

Lees verder op Ermelonext.nl

Reacties

Cookieinstellingen