ErikPrikt… dromen: ‘probeer ze waar te maken!’

ErikPrikt… dromen

Mijn nieuws-van-de-week was de actie ‘Durf te dromen!’ op ’s Heeren Loo. Samen met verschillende bedrijven uit de regio Ermelo en Harderwijk willen de jongeren daar spullen verzamelen voor de inrichting van hun nieuwe soos.

Samen dromen realiseren is toch het mooiste wat er bestaat?

Toch doen we dat nog te weinig, proberen om onze dromen waar te maken. Want net als iedereen koester jij dromen over een mooie toekomst, over een omslag in je leven, over eens iets héél anders gaan doen. Maar je durft je er niet voor te gaan. Waarom eigenlijk niet, wat houdt je tegen? In boeken als ‘Dromen-durven-doen’ van Bert Tichelaar of ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope kan je lezen hoe je de nodige stappen moet zetten om je doel te bereiken. Het begint in je hoofd, met een droom. Je voelt het in je hart, een verlangen. Je ziet het voor je en je gelooft dat het kan. Dan komt de planning- en voorbereidingsfase. Je gaat de wereld deelgenoot te maken van je plannen om zo de input van anderen te kunnen gebruiken en weer een stap verder zetten.

Daar gaat het vaak fout. Die stap durf je niet te zetten, uit angst voor een mislukking en wat anderen daarvan zullen zeggen. Of je vindt dat je geen recht hebt op dat gedroomde eindresultaat, omdat je het niet waard bent. In deze fase houden niet de gebruikelijke ‘anderen’ of de ‘omstandigheden’ je tegen, maar je eigen gedachten. Je innerlijke criticus (Dat lukt je toch niet) en je innerlijke rechter (Stop hiermee, je moet er altijd zijn voor je kinderen/partner/oude moeder/collega’s) brengen je aan het twijfelen. Dan blijkt het geloof in je droom niet sterk genoeg te zijn. Nog niet.

Help jezelf dan over het dode punt. Stel jezelf vragen als Wat of waar zou ik willen zijn als alles mogelijk was? Waar ben ik eigenlijk bang voor? Wat zou ik doen als ik tien keer meer lef had dan ik nu heb? De antwoorden zullen je vleugels geven en je gaat aan de slag. Dan wordt je droom werkelijkheid. Of niet, en dan was het misschien niet zo’n goed plan.

Maar een slecht plan is altijd nog beter dan geen plan. Tenminste, als je goed onderzoekt of het haalbaar is. Want ook als dat niet zo is, zal dat onderzoek je nieuwe ideeën opleveren. Het zal je geest scherpen en misschien wel leiden tot een veel beter plan, dat je nog gaat uitvoeren ook! Ga ervoor, geef jezelf de ruimte, stel al je handelen in het teken van dat doel, met heel je hart.

En als je uiteindelijk je doel toch niet bereikt? Dan mag je de voldoening smaken dat je het hebt geprobeerd, dat je veel hebt geleerd en dat je de volgende keer…

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Banner TexSaloon Blacklight Poolen

Reacties

Cookieinstellingen