ErikPrikt… zuiver en goed; hoe speel je dat spel?

ErikPrikt… zuiver en goed

Ook in Ermelo krijgen we ermee te maken: onderdak vinden voor meer asielzoekers en ze helpen bij de inburgering. Staf en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zetten zich er al langer voor in. Gelukkig willen de nieuwkomers net als jij gewone, nette burgers zijn. Maar hoe doe je dat eigenlijk, netjes leven?

Je kan heel simpel zeggen: doe het goede, vermijd het kwade en luister naar je geweten. Gewoon door zuiver te denken, zuiver te spreken en zuiver te handelen. Je wil zelf niet belazerd worden, dus bedrieg je een ander niet. Sjoemelen levert uiteindelijk alleen schade op, kijk maar naar Volkswagen. En als het wel je portemonnee vult, voel je je dan echt rijk?

Maar we zijn niet volmaakt en we kunnen soms de verleiding niet weerstaan. We hebben allemaal wel eens last van vooroordelen, onoprechtheid of het ‘oprekken’ van onze waarden en normen. Dus als je jezelf betrapt op zo’n ‘onzuivere’ gedachte, uitspraak of handeling, moet je jezelf afvragen: Kan ik het ook anders bekijken? Kan ik een andere keuze maken?

Maar dan begint het spel pas. Welke keuze je ook maakt, je weet niet altijd waar je goed aan doet. Het begrip ‘goed’ is niet voor iedereen hetzelfde. Zo kan iemands handelen wettelijk toegestaan zijn (onderdelen leveren voor de wapenindustrie) en tegelijkertijd moreel verwerpelijk (bijdragen aan bloedige conflicten). Of omgekeerd: je kan Gij zult niet doden huldigen als een universele waarde, terwijl je in sommige gevallen juist moet doden om levens te redden.

Daarnaast hangt ‘het goede’ ook af van de cultuur waarin je bent opgegroeid. Wat in de ene etnische, religieuze of maatschappelijke groep wel kan, of zelfs moet, is in de andere helemaal fout. Dat zie je in de internationale politiek, maar soms ook dicht bij huis. Bijvoorbeeld in het contact asielzoekers. Wie bepaalt dan wat ‘goed’ is?

Het is bovendien lastig om het verschil te zien tussen goed doen, en het goede doen. Want elke dag moet je tegenstrijdige belangen tegen elkaar afwegen. En niet zomaar je werk zo goed mogelijk uitvoeren, maar ook nadenken of wat je doet wel ‘zuiver’ is. Dat je niet een ladder opklimt en bovengekomen ziet dat hij tegen de verkeerde muur staat!

Geef elkaar daarom de ruimte om die ladder zo nodig te verplaatsen, op basis van je ‘zuivere’ bedoelingen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Banner Scheer en Foppen Energievreters

Reacties

Cookieinstellingen