ErikPrikt… (on)afhankelijkheid

ErikPrikt…(on)afhankelijkheid

Ermelo is een rustig zorgdorp. Hier heerst het besef dat niemand het in z’n eentje kan, dat we allemaal wel op een of andere manier van elkaar afhankelijk zijn. Natuurlijk zijn er wel eens confrontaties tussen gemeentebestuur en bevolking, zoals over het afsluiten van de lanen of de sluiting van zwembad Calluna. Maar een onwerkbaar, verziekt klimaat zoals in de gemeente Bloemendaal kennen we hier niet. Daar hebben de ego’s zich zo ver opgeblazen, dat de gemeente haar onafhankelijke status dreigt te verliezen. Tel uit je winst.

Toch kom je ze regelmatig tegen, mensen die er trots op zijn dat ze alles zelf kunnen en denken dat ze geen hulp nodig hebben. Maar zoals ik zelf heb ervaren, het gevaar bestaat dat je die onafhankelijkheid zo sterk koestert, dat je denkt dat je alles zelf moet kunnen en dat hulp vragen een teken van zwakte is. Ik ploeterde te lang alleen door en de stress nam toe, en ik zag veel te laat in dat er nog iets beters bestaat dan onafhankelijkheid: wederzijdse afhankelijkheid.

Want om jezelf verder te kunnen ontwikkelen en om meer kwaliteit te kunnen leveren, is het juist slim als je om hulp vraagt, als je de kracht en de kennis van anderen gebruikt, als je samen gaat brainstormen om op nieuwe ideeën te komen. Je hebt niks aan ondermijnende gedachten als Ik zou dat toch zelf moeten kunnen of Ik wil de ander niet lastig vallen. Jij kan het niet alleen, en de ander ook niet. Je hebt elkaar nodig en samen bereik je meer dan ieder voor zich had klaar gespeeld. Daarbij is de een niet ondergeschikt aan de ander, maar levert iedereen een bijdrage aan het totaal. Zoals ik beschrijf in mijn boek “Sterker staan” moet je daarvoor wel je innerlijke criticus – Hulp vragen is een teken van zwakte – tegenspreken en je misplaatste trots – Ik kan het wel alleen, ik heb niemand nodig – laten varen. Dat is soms even slikken.

Zeker als je denkt dat alles in het leven een (wed)strijd is en dat irritante stemmetje in je hoofd zegt Ik wil beter zijn, hoger klimmen en meer verdienen dan hij. Je denkt dan in termen van Ik heb gewonnen en hij is een loser. Maar overwinningen op jezelf zijn veel meer waard dan het verslaan van de ander. Geef elkaar de ruimte voor afhankelijkheid en er valt een wereld te winnen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

40EN Haarstudio1

 

Reacties

Cookieinstellingen