EdBokt: ‘Vroeger was alles beter…’

Ed Bok(t) over Billy Smart, schansspringen met Evert, schoenen en het ziekenfonds!

Heimwee naar de lange Jaeger
Tja, beste lezers, het jaar nadert zijn einde en dus zitten we over een paar dagen al weer aan de oliebollen, appelflappen en champagne en wensen we elkaar weer ‘t allerbeste voor het nieuwe jaar. Maar natuurlijk niet voordat we Kerst gevierd hebben. Al krijg je met dit weer, ik had bijna de korte broek weer uit de kast gehaald, nu niet echt een ‘kerstgevoel’. Wat dat betreft had men de klimaattop in Parijs beter de klimaatstop kunnen noemen. Tjonge zeg, bomen en bloembollen lopen al uit en ik heb vorige week zelfs mijn gras nog een keer gemaaid. Neen, beste lezers, deze kerstdagen dus geen gebreide wollen mutsen en wanten, geen dikke sjaal, geen gevoerde laarzen en de tijd van de gebreide onderbroek van crème-grijs gemêleerde wol met stempel ‘Jaeger’ is helemaal allang voorbij! En helaas ook geen ‘glaasje Jagermeister’ want die kun je toch alleen maar drinken als het ijs- en ijskoud is!

Heimwee naar Billy en springen met Evert 
Tja, ik weet niet hoe het jullie lezers vergaat, maar rond de kerstdagen zijn er momenten dat ik in mijn gedachten gebeurtenissen van het afgelopen jaar voorbij zie komen. Daar hoef ik ook helemaal geen NPO jaaroverzicht voor te zien. Misschien komt het wel omdat ik ouder word, dat hoop ik in ieder geval, maar ik ga in gedachten in deze tijd veel verder dan een jaar terug. Hebben jullie dat ook nu? Tja, vroeger toen was alles beter hoor je oudere mensen vaak zeggen. Nou lezers dat zal ik niet beweren, maar gezelliger, dat misschien dan wel. Ik krijg bijna heimwee naar TV op tweede Kerstdag met Billy Smart en Nieuwjaarsdag met schansspringen in Garmisch Partenkierchen met commentaar van, jawel ‘Good Old’ Evert ten Napel. Daar zat je dan met strak gekamde haartjes, een glaasje limonade en wat zoutjes, oliebollen en appelflappen op tafel bij de warme kachel gezamenlijk naar TV te kijken!

Heimwee naar blauw en stevige schoenen
Vroeger was alles beter, nou ja, beter, dat zal ik niet direct beweren, maar we hadden wel blauw op straat. Je had zelfs een politiebureau waar je gewoon terecht kon. Pfftttt weet nog dat ik in de Stationsstraat aangehouden werd omdat de verlichting op mijn fiets niet werkte. ‘Wat heb je liever’ vroeg de agent, die zijn achternaam ik niet zal noemen, op norse toon aan mij, ‘een bekeuring of een schop onder je kont’. Ik koos voor het laatste, bang om met een bekeuring thuis te komen en om dan van mijn vader nog een schop onder mijn kont te krijgen. En die had stevige schoenen herinner ik mij. Ik kreeg van de agent dus een schop onder mijn kont, een harde en gevoelige ook, maar dat zal vast door de stevige schoenen zijn gekomen. Morgen is je licht gemaakt, riep de agent, die zijn naam ik niet zal noemen, mij nog luidkeels na. Tja, beste lezers weken lang zat ik met een van pijn vertrokken gezicht op mijn fiets maar wel met een gerepareerd voor en achterlicht en … met ontzag voor de politie en voor mijn vader, ja dat dan weer wel!

Heimwee naar ziekenfonds en leiders
In een jaar waar ‘De Zorg’ het nieuws op TV en in kranten domineerde, moet ik natuurlijk ook wel aan vroeger denken. Tja, vroeger hè toen was alles beter, nou ja beter, dat zal ik niet direct beweren maar we hadden in de basis wel een goed zorgsysteem. Tja, en dan kom je toch al snel bij de Politiek die er dus een vreselijke puinhoop van heeft gemaakt en die het aan kennis en kunde ontbreekt om orde op zaken te stellen. De Politiek, lees de Tweede Kamer heeft, als ik het afgelopen jaar zo de revue laat passeren ook veelvuldig het nieuws gedomineerd. Van de ene rel naar de andere, visieloos, alleen met het partijbelang voor de bril, beschamend dus. Ik moet denken aan oud- minister Hoogervorst, ook zo’n man met een visie. Dat beeld van hem in de Kamer zegt genoeg. Sorry, ik word ineens een beetje misselijk, teveel oliebollen op denk ik!

Ik wens al mijn trouwe lezers fijne en prettige kerstdagen en alle goeds voor 2016. Kijk s.v.p. wel uit met vuurwerk hè want een column in braille maken zie ik niet zitten ….. Alaaaaaaaf.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

Cookieinstellingen