EdBokt over zakken die Sinterklaas niet meenam

EdBokt zwaait Sinterklaas uit en baalt dat hij sommige zakken niet meenam

Slecht geschminkte Piet bij Jeroen Pauw
De avond vóór Sinterklaas, waar veel kinderen misschien wel lagen te dromen van het kinderfeest en dan vooral van hun cadeautjes, liet Pauw zich van zijn beste kant zien. Aan tafel Ad Visser, helaas zonder Penny, de Top Pop man lijkt niet ouder te worden. Jett Rebel zat er met een blik van ehhh wat is het verschil tussen de Sint en de Kerstman en had waarschijnlijk in de haast nadat hij zich had verslapen, de kleren van zijn zusje Jet had aangetrokken. Tegenover hem zat Dolf Jansen die zo te zien maar blijft trainen voor een marathon en net zo praat als dat hij loopt, ongelukkig dus. Naast Dolf zat zo leek het, een slecht geschminkte Piet. Maar dat kwam denk ik door de glazen wijn die ik op had. Want toen ik goed keek, zag ik het pas.

Het was Sylvana Simons, in prachtig leer gestoken, bijna open tot haar navel zodat haar borstplaatjes, hoe toepasselijk, voor de kijkers zichtbaar waren. Sylvana ooit begonnen als danseres bij CB Milton, daarna VJ werd bij TMF, aan het werk ging bij SBS6 waar ze o.a. de sexquiz on the Beach presenteerde en vervolgens in 2000 overstapte over naar RTL4 waar ze de nodige programma’s deed. Toen Char van de buis werd gehaald, jullie weten het vast nog wel hè het ontmaskerde TV Medium van, does the name start with a Z or Ehhh Ohhhh with a P ….. was dat meteen haar laatste programma. Nu treedt ze nog wel eens aan als tafeldame bij DWDD. Toch kan Sylvana niet ontzegd worden dat ze een echte duizendpoot is, goed kan praten en, ook dat weten we nu, zij bij een groep activisten hoort die tegen Zwarte Piet is. Waar zelfs Pieten met wat zwarte vegen van de schoorsteen nog symbool staan voor slavernij en onderdrukking, Stereotypen dus…

Stereotype van bekende Nederlanders 
Ik hoorde haar over ‘stereotypen’ beginnen en dacht meteen, daar heb je wel een punt Sylvana of misschien wel twee. Want wij als simpele mensen hebben vaak een overdreven beeld van bekende Nederlanders als groep mensen, wat meestal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Maar nee, het ging over Zwarte Piet dus. Daar kwam ik pas achter toen een door Jeroen Pauw uitgenodigde man uit Ommen, baas van een Sinterklaas- verhuurbedrijf, te kakken werd gezet. Tja, uitgenodigd worden en niet aan tafel zitten, betekent bij Pauw meestal dat je misbruikt wordt. De man vertelde dat in Ommen geen ‘anders gekleurde Pieten’ werden gevraagd, maar dat hij die ook niet leverde. Oké, dacht ik, een prima betoog en met 90% van de bevolking die er net zo over denkt ook niet zo vreemd toch!

Een ijzige stilte viel aan tafel
Nadat Sylvana een vlammend, langdurig en ook ietwat hysterisch betoog had gehouden dacht de man uit Ommen, kom laat ik ook nog eens een duit in de zak van Sinterklaas doen. Hij vroeg dus aan Sylvana of ze het zelf al wel eens had gedaan… . Sylvana keek meewarig en vroeg wat hij met ‘het’ bedoelde en kreeg als antwoord, heb je zelf wel eens voor Zwarte of gekleurde Piet gespeeld. Ik lag in een deuk, zoveel domheid kan niet gespeeld zijn. Maar aan tafel bij Jeroen Pauw viel een ijzige stilte. Pauw, samen met Witteman, hoe toepasselijk ooit initiators van het anti- Zwarte Pieten sentiment, zei daarna, ja kijk, ik wil je niet neersabelen. Maar dat geloofde natuurlijk niemand meer en deed het dus. Zo kreeg de Pieten discussie, in de aanloop naar het debat volgend jaar alvast een gekleurde lading en mening mee. We wachten het maar weer af!

Sylvana hield een beetje een ‘lullig verhaal’
Simons activisme kent klaarblijkelijk geen grenzen en kost haar nu ook optredens bij een theatertour. Bij de voorstelling, met de naam LULverhalen, vertellen vrouwen op het podium verhalen over ‘de lul’, letterlijk óf figuurlijk. De voorstellingen zijn een reactie op de eerdere Vagina Monologen. De dames kiezen zelf welk verhaal ze vertellen en hoe ze dan doen. Sylvana Simons koos vorige week in Den Bosch tijdens haar eerste voorstelling een onderwerp dat haar na aan het hart ligt: Zwarte Piet. Daar moesten de meeste bezoekers niets van hebben. Ze werd uitgejouwd, uitgescholden en er zijn mensen boos weggelopen. Ook op Twitter waren de reacties niet mals. Wat een schandalige vertoning bij de LULverhalen door Sylvana Simons, die het podium gebruikt voor haar Zwarte Pietendiscussie, twitterde iemand. Denk je een avond te kunnen ontspannen bij de LULverhalen, krijg je een Pietendiscussie met Sylvana, lullig hè.

Sinterklaas mogen deze zakken ook mee
Ik had zelf nog een verzoek aan Sinterklaas gedaan om wat mensen in ‘de zak’ mee terug naar Spanje te nemen en had er een lijstje met wat namen bij gedaan. Een dag voor het vertrek van Sinterklaas kreeg ik antwoord;
Beste Ed, als ik al die mensen mee naar Spanje neem, ben ik bang dat Nederland met al zijn instellingen, Banken en Politici geen bestuurders meer heeft, bovendien heb ik niet eens zoveel zakken. Denk er nog maar een jaartje over na wie er het volgend jaar mee moeten maar vraag dan wel tijdig aan de Sinterklaas- verhuurder uit Ommen of hij nog wat zakken voor je heeft!

Groetjes, Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten…

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

Cookieinstellingen