Ed Bok(t) over Dorpshal, Volksbelang, Dance, Dope en Dove kwartels

Ed Bok(t) over Dorpshal, Volksbelang, Dance, Dope en Dove kwartels…

Dorpshal, wat een feest
Bij het lezen van twee artikelen uit het nieuws van de afgelopen week over jeugd en uitgaan, gingen mijn gedachten terug naar de tijd dat ik zelf de eerste voorzichtige schreden zette in het uitgaansleven. Nou… uitgaansleven, dat klinkt allemaal wel heel stoer, zeker als je uit Ermelo komt want veel bijzonders was het in ’t begin allemaal niet, althans voor mij dan. Ik was geloof ik 14 jaar en mocht, omdat mijn ouders er waarschijnlijk genoeg van hadden om iedere zaterdagavond met mij en mijn zus Ganzenbord of Monopoly te spelen naar de Dorpshal, een oude eierhal die in 1966 werd verbouwt tot Sociëteit Club 16 en waar je toen ZAC had, wat stond voor Zaterdagavond Club. In die tijd bestond het woord ‘hangplek’ en hangjongere nog niet maar zo moet het wel ongeveer bedoeld zijn. Het stelde dus niet zo veel voor; sjoelen, kaarten, biljartje, gevulde koeken, 7-up en coca cola, wat ik mij ervan van herinneren kan. Oké, ik moest dus om tien uur thuis zijn en dan bedoelde mijn vader vijf voor tien! Waarschijnlijk zal het er ‘na tienen’ wèl spannender zijn geworden, maar dat de jeugd pillen nodig had om lol te maken, denk ’t niet!

Das Wunder der Liebe, wat een feest
In diezelfde tijd, ‘eind zestiger jaren’, maakte Oswalt Kolle een soort van voorlichtingsfilm over seks binnen relaties, in die tijd nog best een behoorlijk taboe. Met het idee de relatie nieuw leven in te blazen gingen veel ‘ouders’ naar de bioscoop, zo ook die van mij. Ik denk dat de voormalige Stadshal in de Doelenstraat te Harderwijk nooit meer zo vol heeft gezeten. Of het er iets mee te maken heeft gehad weet ik niet, maar ik mocht, nadat mijn ouders naar ‘Das Wunder der Liebe’ waren geweest op de ‘zaterdagavond’ wel ineens opvallend langer wegblijven. Nou ja, ik profiteerde er maar van en heb zo in mijn jonge jaren dus genoten van optredens van Les Barouques, the Rattles, De Golden Earring en zelfs Bonny St. Claire.

Teenbeatclub Ermelo, wat een feest
Niet alleen de Dorpshal was ‘the place to be’ in Ermelo, in het Bosbad van Ermelo traden de legendarische Outsiders met Wally Tax op. Ook het ‘Volksbelang’ aan de Burgemeester Vitringalaan waar de ‘Teenbeatclub Ermelo’ menig avondje organiseerde was toen ‘hot’. Ik herinner mij nog goed een optreden van Q’65, generatiegenoten kennen de band nog wel van hun grootste hit ‘Such a Cad’ in een ‘afgeladen’ Volksbelang. Ik werd aan de deur, wel doorgelaten, ondanks dat ik qua leeftijd niet naar binnen mocht maar moest wel alert zijn bij controle. Zo gebeurde het dat ik, toen Adjudant Urbach als ik het mij goed herinner voor een controle Volksbelang binnenkwam onder een tafeltje met een daarop een kleedje verdween, tot hij weg was. Maar dat de jeugd pillen nodig had om lol te maken, denk ’t niet!

Boemerang, Koningskelder, wat een feest
Wat jaren ouder, kreeg het ‘stappen’ voor veel jongeren uit Ermelo een andere inhoud. Oké, je had hier de Gelderblom, de Besi Mill, Club5 en zo waren er in Ermelo best nog wel meer ‘uitgaansgelegenheden’ maar ook Harderwijk was voor veel jongeren toen wel aantrekkelijk! De Boemerang, Koningskelder of Horsybar, het was er altijd gezellig druk. Oké, er zal best wel eens iets gebeurd zijn, maar dat de jeugd pillen nodig had om lol te maken, denk ’t niet!

Glas en tas bleven gevuld, wat een feest
Als je ging dansen, zette je het glas met drank op de bar en de dames zetten hun handtas bij de dansvloer. Als je terugkwam van dansen en sjansen stond je glas er nog, zonder dat er iets was ingegooid en de handtassen nog zonder dat er iets was uitgehaald. Wat dat betreft zijn de uitgaanders van nu niet te benijden. Nu moet de jeugd bij Dance party’s oordoppen indoen om gehoorbeschadiging te voorkomen en pillen slikken om lol te hebben.

Tja, beste lezers, pillen had ik in mijn tijd echt niet nodig en oordopjes al helemaal niet! WAT ZEG JE…

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

 

Reacties

Cookieinstellingen