Ed Bok(t) over ‘Oranje naar Zwart’ en van Mietjes naar Mannen…

Ed Bok(t) over ‘Oranje naar Zwart’ en van Mietjes naar Mannen…

Geen ‘Happy End’ voor Oranje…
Beste Lezers, jullie hebben dat vast ook wel eens. Je gaat ergens naar kijken, hoopt op een goede afloop terwijl je eigenlijk al wel weet dat het geen ‘happy end’ wordt. Je verheugt je er op maar weet ook al dat je jezelf vreselijk gaat zitten ergeren. Neen, het gaat niet over een aflevering van ‘DWDD’ met Matthijs van Nieuwkerk, maar over een voetbalwedstrijd van ‘Oranje’. Na een dramatisch slechte serie oefenwedstrijden, verliep de kwalificatie dus al even beroerd. Men won slechts alleen van Kazachstan en Letland. De laatste strohalm voor het EK in Frankrijk was een nederlaag van Turkije terwijl wij onze laatste wedstrijd thuis in Amsterdam van Tsjechië moesten winnen, nou ik ging er dus toch maar eens voor zitten.

Volkslied met walkman op misschien…
De eerste ergernis, behalve dat ik het totaal niet eens was met de spelerskeuze van Blind was ‘t Volkslied. Dat wil zeggen het meezingen of beter gezegd het niet meezingen ervan! Bij ‘Oranje onder 19’ werd bij ‘t behalen van een kampioenschap door een groot aantal spelers al eens gezwaaid met de vlag van hun tweede Nationaliteit, wat ik dus totaal niet begreep. Je speelt voor Nederland en niet voor Marokko, Suriname of welke tweede Nationaliteit je ook maar hebt, dan zwaai je met onze Nationale “driekleur’, en hoor je ook het Volkslied mee te zingen. Maar misschien, vroeg ik mij zo af, kennen een aantal van die jongens met een tweede Nationaliteit de tekst niet.

Een ideetje voor de KNVB misschien, laat ze die eeuwige walkman bij het Volkslied gewoon ophouden. Oké, dan niet met R&B, Hip Hop of Gangsta Rap, maar met ons ‘Wilhelmus’. Hoe het afliep; Turkije won en Oranje verloor. Waarom Blind een slechte ‘Blind Audition’ is liet hij zien toen zijn ploeg, in een alles of niets poging zo’n tien minuten voor tijd nog op 2-3 kwam. In plaats van zijn ploeg, die ook nog met een man meer speelde enthousiast aan te moedigen bleef de coach ‘mistroostig’ op de bank zitten.

Van Oranje naar Zwart, naar All Black…
Ik haak dus, voor wat Oranje betreft als kijker af en als ik zie bij welke landen Nederland is ingedeeld bij de kwalificatie voor het WK van 2018, zal dat Oranje gevoel langer wegblijven. Daarom, beste lezers, ga ik over van Oranje naar ‘Zwart’, beter gezegd naar het All Black en ga dus van de Mietjes naar de Mannen. Ik ga over op Rugby en support de All Blacks van Nieuw Zeeland, want momenteel vind het WK Rugby plaats in Engeland. Het wordt gelukkig door RTL7, u weet wel de omroep van ‘meer voor mannen’ uitgezonden en passioneel aan elkaar gepraat door analisten met verstand van Rugby! Volle stadions, een unieke sfeer, iedereen zit er door elkaar en geniet van de sport. Geen tijdrekken, geen schwalbes, geen toneelspel, geen kaarten aannaaien van een tegenstander en geen protest bij de referee.

Een ‘beer van een speler’ bij het Ierse team maakte een overtreding, en werd tien minuten van het veld gestuurd. Toen hij weer terug op het veld kwam ging hij eerst langs de referee en zei toen, ‘sorry Sir’. Tja, dan hebben ze bij de KNVB nog een lange weg te gaan als ze het hebben over ‘zonder respect geen voetbal’.

Haka of Friese Volkslied…
Komende zaterdag beginnen de kwartfinales, dat wordt smullen, zeker met de wedstrijd van Nieuw Zeeland tegen Frankrijk. Ik weet zeker dat die hun Volkslied wel allen meezingen! Ik kijk zeker uit naar ‘De Haka’, de ceremoniële dans van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland die het team voorafgaand aan de wedstrijd doet om hun tegenstanders te imponeren, dat moet je gezien hebben, heel indrukwekkend. Tja, dat is toch echt wel wat anders dan het Friese Volkslied, De âlde Friezen wat, voorafgaand bij wedstrijden van Heerenveen wordt gespeeld. Dat Volkslied zingt overigens ook geen enkele speler mee! Ik denk omdat er waarschijnlijk geen enkele Fries meedoet en ze bovendien de taal ook niet spreken. Nou, beste lezers, ik zeg ‘oant gau’. Oops… ik bedoel, tot gauw!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

Cookieinstellingen