Lezing over invloed chemo op het hart

Foto:

Chemo- en radiotherapie kan op lange termijn effecten  hebben op de hartfunctie.

Op donderdag 14 november om 20.00 uur houdt Stichting de Ultieme Uitdaging een lezing over de invloed van chemo en bestralingen op het hart. De lezing vindt plaats in Beweegcentrum de Ultieme Uitdaging aan de Stationsstraat 91a,
Rienk Rienks uit Putten spreekt over zijn bevindingen naar aanleiding van onderzoek naar de gevolgen van chemo en bestraling op het hart
Rienks werkt als cardioloog in deeltijd aan het UMC Utrecht en centraal militair hospitaal in Utrecht. Hij geeft ook cursussen in de sport cardiologie, zoals duiken en aeromedical cardiologie en  beroepsmatige cardiologie, lid van diverse gespecialiseerde boards.
Steeds meer mensen overleven kanker. Geleidelijk aan wordt echter ook steeds meer duidelijk, dat de chemo- en radiotherapie op lange termijn effecten kan hebben op de hartfunctie. Zo kan er hartfalen ontstaan op basis van een afgenomen pompkracht van de linker en rechter hartkamer. Tevens kunnen er veranderingen ontstaan in de kransslagaderen en in de hartkleppen op  basis van de bestraling. Het is momenteel nog niet goed te bepalen, wie van de overlevers wel  en wie niet last krijgt van cardiale complicaties. 
Er zou daarom ook een follow up programma moeten komen voor  overlevenden van kanker om te bezien wanneer de cardiovasculaire veranderingen gaan optreden  en of dit op een of andere manier te voorkomen is. 
U bent vanaf 19.45 uur van harte welkom.
Cookieinstellingen